Superstitiile si obiceiurile din Postul Craciunului (I)

Superstitiile si obiceiurile din Postul Craciunului (I)

0 223
Au trecut deja doua saptamani din Postul Craciunului si au mai ramas inca patru saptamani. Acest post nu este neaparat o perioada de abstinenta si interdictii severe. Insa, in aceasta perioada de 40 de zile, de la 15 noiembrie pana la 25 decembrie, sunt renascute o serie de traditii si superstitii captivante de pe vremea bunicilor.
Din timpuri stravechi, oamenii credeau ca in alimentele "de dulce", mai ales in carne exista forte malefice, iar prin alimente sufletul mortilor intra in corpul celor vii. De aici si superstitia ca parintii trebuie sa posteasca inaintea nasterii copilului, mirii inaintea nuntii si rudele in perioada doliului. In timpul postului, fetele aduna faina din care fac placinte de Craciun, pe care le dau apoi colindatorilor. In acest fel, ele se vor face placute si iubite.
Postul Ignatului este un post al bucuriei… in biserica. In aceasta perioada in biserica se canta colinde traditionale, slujbe si rugaciuni specifice cum este Rozariul. La sate, batranii evitau sa dea cu imprumut ceva din casa in aceasta perioada. Superstitia spune ca se vor inmulti lupii si vor cobori in sat. In unele zone oamenii fac focuri mari pentru indepartarea spiritelor rele.
Multi spun ca nu pot tine post atat de mult timp, dar Postul Craciunului este unul dintre cele mai usoare, prin „dezlegarile” pe care le ofera ; sambata si duminica pana la 20 decembrie putem folosi peste, ulei si vin. Dar sunt si alte ocazii de a folosi acestea, ocazii pe care credinciosii-practicanti le cunosc.
Alte zile in care se mananca peste sunt 21 noiembrie, sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, si zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa:
– 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei),
– 4 decembrie (Sf. Varvara),
– 5 decembrie (Sf. Sava),
– 6 decembrie (Sf. Nicolae),
– 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria),
– 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul),
– 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.