Cadrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior

Cadrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior

0 266

Cadrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior
Cadrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior (CNCIS) care are ca obiective principale transparenta ofertelor educationale si o mai buna corelare cu cerintele pietei muncii a fost lansat marti de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor (UECNCFPA), aflata in subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
CNCIS ofera totodata o imagine de ansamblu a competentelor dobandite de catre absolventii programelor de studiu din Romania.
Principalul instrument este Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior (RNCIS), un portal web care vizeaza mobilitatea studentilor, a absolventilor, dar si a persoanelor angajate pe piata muncii nationala si europeana.
Finalizarea CNCIS si a instrumentelor acestuia reprezinta o etapa esentiala pentru facilitatea insertiei absolventilor de invatamant superior pe piata muncii conform nivelului de pregatire a acestora, sustin reprezentantii UECNCFPA.
„Lansarea CNCIS are consecinte majore pentru invatamantul superior si reprezinta un moment foarte important pentru invatamantul superior. Este o parte a Procesului Bologna, parte in care Romania este mai avansata decat multe alte tari din acest proces”, a declarat marti ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Potrivit acestuia, CNCIS va permite o mai buna raportare la piata muncii. Funeriu a explicat ca, altfel spus, CNCIS este „un registru” care pentru fiecare specializare in parte va arata care sunt cerintele si competentele.
„Universitatile isi vor corela oferta educationala cu cererea de pe piata muncii. Lucrurile nu se vor face dupa ureche si universitatile vor avea o standardizare si vor sti fiecare ce trebuie sa formeze”, a explicat demnitarul, cu prilejul lansarii CNCIS.
El a sustinut ca institutiile de invatamant superior isi vor adapta programele educationale la acest cadru.
Referindu-se la RNCIS, demnitarul a subliniat ca acesta reprezinta un lucru benefic mai ales pentru studenti, intrucat ei sunt principalii beneficiari, iar acest instrument ar scoate la iveala „improvizatiile” din unele universitati.
„Cred ca este un pas inainte extrem de important spre recredibilizarea sistemul educational”, a conchis ministrul.

Directorul UECNCFPA, Sorin Eugen Zaharia, a spus ca acest cadru creeaza premisele pentru un invatamant bazat pe student si ca permite o crestere a angajabilitatii dupa absolvire.
Potrivit lui Zaharia, proiectul ofera oportunitati pentru un management educational mai performant.
„Se va face o autocertificare a cadrului in raport cu Procesul Bologna in primul trimestru al anului 2011, lucru care inseamna ca CNCIS va fi cunoscut si in afara granitelor Romaniei”, a spus Zaharia.
El a sustinut ca un registru mai au tari ca Franta, Olanda, Anglia, Scotia, Irlanda si Malta.

Proiectul este co-finantat de Fondul Social European si de catre Guvernul Romaniei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.