Sondaj Ecopolis – cianurilor in minerit
Cea mai mare parte a parlamentarilor romani (67,6%) s-au declarat impotriva utilizarii cianurilor in mineritul din Romania, in timp ce aproape 69% dintre acestia nu sustin proiectul minier de la Rosia Montana, releva un sondaj realizat de Centrul pentru Politici Durabile – Ecopolis, in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta.
Potrivit cercetarii, prezentate vineri intr-o conferinta de presa, 67,6% dintre membrii Parlamentului Romaniei sustin transpunerea rezolutiei europene privind interzicerea completa a tehnologiilor care utilizeaza cianurile in minerit intr-un proiect legislativ local pe parcursul urmatoarei sesiuni parlamentare.
Din totalul procentajului raportat, partidele din Opozitie au fost cele mai fervente sustinatoare ale rezolutiei, dupa cum urmeaza:
• PSD+PC – 92,9%,
• minoritati – 66,7%,
• PNL – 62,8%,
• PD-L – 51,4%.
Sondajul Ecopolis arata, totodata, faptul ca 8,1% dintre cei chestionati s-au declarat impotriva rezolutiei “anti-cianuriâ€, iar restul fie s-au abtinut sa raspunda, fie nu stiu despre ce este vorba, fie nu au comentat subiectul.
Intrebati ce parere au despre proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de catre compania Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, 49,2% dintre subiecti si-au exprimat dezacordul pentru dezvoltarea acestuia, in timp ce 32,4% s-au abtinut, iar 18,4% s-au declarat in favoarea proiectului.
Din punct de vedere al raportului procentual al celor care au raspuns la sondaj pe acest subiect, parlamentarii liberali, social-democrati si conservatori se opun in egala masura proiectului de la Rosia Montana (68,5%), in timp ce democrat-liberalii au fost cei mai rezervati parlamentari (24,6% se opun si 49,7% se abtin).
Cercetarea realizata de Ecopolis evidentiaza si o serie de paradoxuri. Astfel, aproape o treime dintre parlamentari nu pot sau nu vor sa-si exprime o opinie in ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana, cei mai multi dintre acestia motivandu-si absenta unei pozitii clare prin lipsa de informatii.
Totodata, 67 de parlamentari dintre cei 211 chestionati disociaza ideea unei legi anti-cianuri de consecintele in practica ale unei astfel de reglementari, inclusiv respingerea proiectului de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana in forma actuala.
In data de 5 mai 2010, Parlamentul European /PE/ a votat cu 488 adeziuni “pentruâ€, ca membrii Comisiei Europene /CE/ sa adopte Rezolutia Europeana prin care sa se interzica definitiv si complet tehnologiile care utilizeaza cianurile in minerit in Uniunea Europeana pana la finele anului 2011.
In Romania exista o initiativa legislativa pentru interzicerea mineritului cu cianuri, propunere a senatorilor Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar, insa aceasta este blocata in Comisia pentru Industrii din data de 23 septembrie 2008.
Sondajele Ecopolis reprezinta o premiera in Romania, rezultatele prezentate vineri fiind prima initiativa de sondare a opiniei membrilor Parlamentului Romaniei pe teme de mediu.