Autobuze electrice la Brasov

Autobuze electrice la Brasov

0 255

Brasovul a aderat la Conventia primarilor si si-a propus, printre altele, reducerea cu cel putin 20% a consumului de energie si a emisiilor de dioxid de carbon, scrie monitorulexpres.ro.
Astfel, potrivit unui nou sistem de management al traficului ce urmeaza a fi implementat in municipiu, vor fi inlocuite circa 30 de autobuze cu norma de poluare Euro 2 cu autobuze care folosesc combustibili neconventionali (GPL, autobuze hibride, autobuze cu pile de combustie).
Costurile estimate sunt de 42 milioane de lei, pentru o economie de energie de 3.783 de MWh/an si reducerea emisiilor de CO2 cu 819 tone/an.
De asemenea, este prevazuta, pana in 2015, achizitia a 20 de troleibuze actionate cu variator de tensiune si sistem de recuperare a energiei de franare, o solutie tehnica de actualitate si care reduce semnificativ consumul de curent necesar functionarii mijloacelor de transport.
Aceasta investitie este estimata la 29,4 milioane de lei, iar reducerea consumului de energie este estimata la 350 MWh/an, in paralel cu o reducere a emisiei de CO2 cu 245 tone/an.
Masura care ar impune Brasovul ca primul oras din tara care introduce electrobuzele in transportul public este insa achizitionarea a 15 electrobuze de capacitate mica (asemanatoare actualelor microbuze pe motorina), care ar urma sa deserveasca liniile din Centrul Istoric.
In plus, potrivit directorului ABMEE Brasov, „electrobuzele nu necesita retele aeriene care ar strica peisajul orasului (spre deosebire de troleibuze), au poluare zero pe perioada exploatarii (singura problema de mediu fiind reciclarea acumulatorilor la sfarsitul perioadei de folosire a acestora) si sunt foarte silentioase“. Deocamdata insa, costul tehnologiei este destul de ridicat. „In conditiile in care aceasta tehnologie evolueaza cu pasi alerti, costurile vor tinde sa scada, iar avantajele acestor mijloace de transport sunt net in favoarea lor, si nu numai din punct de vedere economic. Un municipiu angajat pe dezvoltare durabila si turism trebuie sa ia foarte mult in considerare si latura ecologica“, apreciaza Camelia Rata, citata de Monitorul Expres.
Investitia este insa deocamdata prevazuta pentru perioada 2015-2020 si a fost estimata la 18,9 milioane de lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.