Filipii de Iarna – zeitati ale calendarului popular romanesc (II)
Unele persoane spun ca Filipii de Iarna incep odata cu ziua Sfantului Grigore Teologul(25 ianuarie), care se crede ca apara impotriva ologelii, arsurilor ori inecului.Sfantul ii ajuta pe bolnavi,ii sprijina pe cei neputinciosi,pe napastuiti si le ocroteste pe vaduve.
Sarbatoarea e respectata si de cei care se indeletnicesc cu munca lemnului, crezand ca astfel vor avea mai mult de lucru. Se mai spune ca daca un gospodar nu respecta sarbatoarea va avea pagube in recolte,ce vor fi distruse de pasarile cerului,va ramane fara pasarile din curte pe care le vor manca hultanii.
E bine ca in aceste zile sa se atarne la hornul casei o secure sau o unealta pentru ca astfel sa fie uitate vitele si oile de catre dihanii.
Singura lucrare ingaduita si chiar recomandata in aceste zile este spalatul rufelor cu apa clocotita,caci numai astfel se poate opari, prin empatie, gura lupului.
Legendele referitoare la originea lupului afirma ca acesta a fost creat de drac,pentru ,,paguba†omului. Numai ca diavolul n-a putut sa-si duca opera la bun sfarsit: dupa ce a modelat lupul din huma sau lemn, nu a mai reusit sa-i dea viata. Pentru a iesi din aceasta incurcatura, el a acceptat pariul cu Dumnezeu:lupul va prinde suflet,dar va fi al aceluia ,,dupa care s-ar lua sa-l mananceâ€. De indata ce a prins viata,animalul infometat s-a repezit la drac;acesta abia a scapat ascunzandu-se intr-o balta,lasand insa o bucata din calcai in coltii lupului:,,De atunci, lupul e al dracului si dracul nu are calcaiâ€.