Frankfurter Allgemeine Zeitung: Criza politica belgiana si viitorul UE

Frankfurter Allgemeine Zeitung:
Criza politica belgiana si viitorul UE

0 254

Perspectiva de a vedea doua noi state in interiorul Regiunii administrative centrale a Europei ,”seduce” un numar din ce in ce mai mare de belgieni.Este tot mai evident ca „Europa Regiunilor ” a devenit o DIVERSIUNE „eficace”, in timp ce vecinilor lor nu le vine sa creada.

Un stat a carui parte francofona se lasa„sustinuta” economic de populatia flamanda, dar ignora totul despre cultura si istoria acesteia, nu si-a pierdut oare dreptul de a exista? In acest context, maghiarii din Romania se intreaba tot mai zgomotos daca nu trebuie si ei sa incerce „alta cale”? Mai ales ca ii au aliati chiar pe Traian Basescu si PDL,compromis politic evident pentru ramanerea la putere!

Belgienii ingroapa pluralitatea ?
In fata acestei prevestiri kafkiene, ne este greu sa credem ca metropola unui spatiu economic multilingv si multicultural care se intinde din Laponia in insulele Canare si din Irlanda in Delta Dunarii, ar putea sa explodeze din cauza unei asemenea bagatele.
Cum de se mai poate vedea Europa ca un sistem fondat pe pluralismul lingvistic si deschiderea culturala ? Cum se vor pune de acord cipriotii cu turcii, irlandezii cu britanicii, catalanii cu cei din Castilia, bascii si francezii, tirolezii din Sud cu italienii, maghiarii cu slovacii, letonii cu rusii… daca belgienii ingroapa pluralitatea dupa aproape 200 de ani?
Nu este o intamplare: cu impenetrabilele sale acorduri asupra limbii si a statului „federal”,ca si pe la noi, tara a produs un fel de administratori smecheri, care se simt foarte bine in gigantica sala de masini a uzinei de compromisuri a UE. Din anumite puncte de vedere,multicolora UE seamana izbitor cu aceasta Belgie…

Statele trec, limbile si traditiile raman
Se pare ca Uniunea Europeana regrupeaza de fapt nu state puternice, ci constructii care se clatina, asa cum putem vedea in timp real cu Grecia sau Irlanda, tari aflate in descompunere rapida care sunt in realitate conduse de misiunile unei UE si FMI, insarcinate cu elaborarea politicilor de austeritate. Acestea nu ne invata oare ca un stat slab nu are nevoie de un guvern, ci doar de transferuri de fonduri? Responsabilii politici nu sunt oare buni decat pentru asigurarea alegerilor si a conferintelor de presa?
Blocajul politic din Belgia nu ameninta de fapt functionarea federalismului, ci mai ales economia belgiana. Disparitia acestui stat european model nu pare sa mai depinda decat de costuri pe termen mediu. Nimeni nu mai varsa de mult timp o lacrima de emotie pentru aceasta Belgie.Care va face „poc”,precum nu de mult Cehoslovacia
Acest fapt este si o invatatura de minte nu doar pentru oficialii UE, care acum…studiaza si candidaturile Islandei si Croatiei, „aglomerand ” economic si etnic o piata a carei moneda unica se duce pe apa Sambetei,Se pare ca totul trece si nimic nu ramane pe acest continent miscator.
Statele nu sunt eterne, in timp ce limbile si traditiile etnice au o viata de mare anduranta.
Acest lucru, al enclavizarii minoritare, l-a promovat permanent UDMR,in frunte cu ideologii Ungariei Mari condusi subversiv de la Budapesta
Intr-o economie mondializata, un stat poate deveni usor superflu. Clasa politica belgiana ,ca si la noi, pare sa se fi redus astazi la un simplu decor pentru clientela politica, un simbol desuet si un spectacol politic minor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.