Alegeri in pielea goala

Alegeri in pielea goala

0 268

Ne-am linistit cu transparenta alegerilor dupa lectura noului cod electoral. Un act edificator, care spulbera toate suspiciunile ca in campaniile electorale aspirantii la un fotoliu in Parlament, primarii sau in Palatul Cotroceni comit matrapazlacuri. Insusi numele institutiei care l-a elaborat spune suficient despre natura si scopurile campaniei. Organismul se numeste Autoritatea Electorala Permanenta – poate ca asa se numea si pana acum, dar epitetele nu erau atat de evidente – ceea ce sugereaza si faptul ca viitorii candidati in alegeri trebuie sa fie vesnic in competitie. De altfel, Codul proaspat pritocit prelungeste la trei luni durata campaniilor oficiale. Cele 90 de zile de debitat gogosi si de mituit alegatorii, rurali prin obarsie sau doar la nivelul intelegerii alegerilor, ii sperie si politicienii versati, obisnuiti sa dea din fleanca si din buzunar ca sa-si mai asigure un mandat. Hai ca la indrugat s-ar mai pricepe, dupa ce toti si-au facut stagiile de pregatire in extrasezon prin studiouri de televiziune, unde au palavragit pana la pierderea constientei – ei – si a rabdarii – noi. Dar de unde vor sparge in campanie fondurile de mai an, daca se aproba propunerea lui Traian Basescu – dubioasa cat incape, oricum – de a-i sponsoriza pe toti de la buget cu o suma fixa, ca sa-i poti controla financiar mai bine.
La 90 de zile campania devine deja de anduranta si insul care ne vrea voturile ar putea incepe sa se repete dupa primele doua-trei saptamani Ar obosi natia, cred alesii si pretendentii, de parca electoratul n-ar fi deja vlaguit de cata gargara incalzita vocal de altii inghite de cum deschide televizorul.
Dar nu durata campaniei este gaselnita cea mare a AEP pentru reformarea procesului de vot. Alta e marea idee a Autoritatii, menta sa-i degonfleze definitiv pe carcotasi. Urna de vot va fi TRANSPARENTA! Uau! De parca in cutioaiele astea inestetice din sectiile de votare isi pitesc fraudacii alegerilor inselaciunile electorale. De parca din urna s-ar face extrageri si nu introduceri de hartiute impaturite.
Ne-am linistit, zau. Nimeni nu mai poate fura voturi cu snopul, ca imediat s-ar observa in urna stravezie. Ce se-asteapta astia sa vada prin peretii translucizi? Labe paroase de politicieni, pipaind libidinos buletine si inmultindu-le pe cele favorabile? Vreun pitic de partid varat acolo sa inghita voturile adversarilor?
In atmosfera asta de despuiere si transparenta, ma tem sa nu exagereze decidentii. Parca vad c-o sa-i oblige pe membrii comisiilor electorale sa vina goi la numaratoare. Un fel de naked elections, transmis live. Sa vedem unde mai ascund ei faimosul mecanism de fraudare, pe care l-au denuntat toti politicienii, dar pe care nu l-a vazut nimeni pana acum.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.