PCM si ungurii pot decide autonomii teritoriale in Ungaria
Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean (PSD), a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ca, in opinia sa, strategia dobandirii autonomiei pe criterii etnice, pe care Conferinta Permanenta Maghiaro-Ungara (MAERT) intentioneaza sa o elaboreze, este „in afara spiritului european si a celui de buna intelegere intre state”. „Partidul Civic Maghiar si ungurii, in general, pot decide autonomii teritoriale pe criterii etnice la ei acasa, adica in Ungaria. In afara Ungariei, modelul european general acceptat este acela al autonomiei locale, administrative, modelul descentralizarii pe criterii administrative valabile pentru populatie indiferent de originea etnica. Aceste pretentii, revizioniste pana la urma, sunt in afara dreptului international si sunt contrare spiritului de buna intelegere intre state si spiritului european”, a declarat Titus Corlatean.
Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat a mentionat ca un astfel de model nu are sanse sa fie acceptat de institutiile europene, dar nici de Romania.
Acesta a explicat ca zilele acestea, in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, parlamentarii europeni au avut prilejul de a-si manifesta dezacordul fata de modelul autonomiilor pe criterii etnice.
„A existat un amendament propus de delegatia ungara la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei pe marginea raportului privind procesul de reconciliere in spatiul fost iugoslav. Acest amendament viza recunoasterea obligativitatii punerii in practica a unei autonomii teritoriale pe criterii etnice in tarile din spatiul ex-iugoslav. Acest amendament a fost respins. Eu am fost cel care a intervenit in dezbateri pentru respingerea acestui amendament, iar votul a fost unanim. Mai mult, si in plenul dezbaterilor acest amendament a fost respins, ceea ce inseamna ca la nivelul Consiliului Europei astfel de abordari sunt considerate in afara regulilor si de neacceptat”, a mai spus Corlatean.
Senatorul PSD a sustinut ca partidul pe care il reprezinta va asigura, prin actiunile sale, respectarea legii fundamentale a statului, iar faptul ca Executivul incurajeaza regionalizarea Romaniei pe criterii etnice reprezinta „un semnal de alarma”.
„Faptul ca guvernantii au anuntat ca prioritate promovarea unei legi privind regionalizarea Romaniei pe criterii etnice, faptul ca s-a spus ca urmeaza relansarea proiectului legii privind statutul minoritatilor nationale, reprezinta un semnal de alarma pentru intreaga societate romaneasca, iar din punct de vedere al PSD aceste lucruri sunt inacceptabile si vom face tot ceea ce putem, impreuna cu colegii din opozitie, pentru a asigura respectarea Constitutiei Romaniei”, a dat asigurari acesta.
Vicepresedintele Partidului Civic Maghiar, Farkas Csaba, a declarat, miercuri, la Targu Mures, ca se doreste codificarea notiunii de autonomie deoarece sunt foarte multe conceptii cu privire la aceasta.