Davos 2011 la final

Davos 2011 la final

0 336

Summit-ul de la Davos este consideratat un indicator important al perspectivelor evolutiei globale pentru anul in curs. Dupa patru zile de discutii pe teme ce au variat de la potentialul de crestere sustenabila in tarile in curs de dezvoltare la erodarea rolului Americii in lume si stabilitatea monedei Euro, mai marii lumii se intorc in tarile lor optimisti in privinta anului 2011.

China in primul …”rand”!
Tarile emergente au fost anul acesta in centrul atentiei la Davos, mai ales datorita cresterilor inregistrate in timpul celei mai mari recesiuni globale din istoria recenta. China si-a trimis in 2011 cea mai mare delegatie de pana acum, iar conferintele pe tema cresterii economiei chineze au compus o buna parte din agenda de anul acesta a conferintei: “Viitorul intreprinderilor chineze”, “Impactul Chinei asupra comertului si cresterii globale” si “Noile realitati ale Chinei moderne” au atras mai multi participanti decat puteau incapea in salile de conferinte, informeaza BBC.
Chiar si o conferinta pe tema “Remodelarii economiei Statelor Unite” a fost tinuta de unul dintre membrii Academiei Chineze de Stiinte Sociale. Problema costurilor ridicate de pe piata energiei a fost unul dintre punctele fierbinti ale discutiilor, mai ales in situatia in care cererea de petrol si gaze este in crestere in India si China, cele mai mari economii emergente din lume.
Dincolo de cresterea preturilor la petrol, India a pus si problema unei potentiale crize alimentare, subiect discutat la nivel global de cativa ani ca una dintre marile probleme ale noului mileniu, alaturi de incalzirea climatica. Pentru a tine preturile importurilor alimentare sub control, reprezentantii guvernului indian la Davos au anuntat ca tara ar putea micsora taxele vamale. La mijlocul lunii ianuarie, inflatia preturilor la mancare a atins 15,57% in India, pe fondul unor probleme meteorologice care au afectat mai multe culturi agricole importante.
Datoriile suverane ale tarilor dezvoltate, o bomba cu ceas a economiei globale. Problema datoriilor suverane din tarile cu economii dezvoltate, in special SUA si Uniunea Europeana, a fost discutata amplu la Davos, iar analistii unei companii de rating chineze au acuzat Statele Unite ca pregatesc “un razboi al creditelor” la scara globala pe fondul datoriei enorme acumulate. Expertii chinezi de la Dagong Credit Rating au avertizat ca soliditatea dolarului ca moneda de rezerva globala se va reduce in perioada urmatoare, recomandand reducerea cantitaii de obligatiuni guvernamentale americane detinute de guvernele multor tari emergente, pentru “a evita pierderi neprevazute, contrare propriilor interese”. China este la ora actuala principalul detinator de obligatiuni guvernamentale americane.
Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner a recunoscut la Davos ca “pozitia fiscala a Statelor Unite este nesustenabila” si a declarat ca “desi vointa politica pentru a indrepta situatia nu se manifesta la ora actuala, ea exista si va fi vizibila”, conform Reuters. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat la Davos ca la nivelul Uniunii Europene se iau masuri pentru a asigura stabilitatea pe termen lung, chiar si in contextul ingrijorarilor pe fondul viitorului monedei euro si a unei potentiale crize a datoriei suverane. El a subliniat din nou necestiatea suplimentarii fondurilor de urgenta de la nivelul UE si permiterea utilizarii acestor fonduri pentru a rascumpara o parte din datoria suverana a statelor europene.
Actualul fond de urgenta al UE, Facilitatea pentru Stabilitate Financiara Europeana (ESFS), va fi inlocuit din anul 2013 de un nou sistem, denumit Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va permite statelor cu probleme de lichiditate din zona euro sa apeleze la fonduri de urgenta. Autorizarea alocarii de fonduri va fi data de catre FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana, iar daca aceste organisme determina ca datoria suverana a unei tari nu este sustenabila, tara in cauza va fi obligata sa isi renegocieze situatia cu creditorii.

Salvarea monedei Euro.
“Nu exista o criza a monedei Euro. Acest lucru este absolut evident”, a declarat Jean-Claude Trichet la Davos. In ciuda problemelor din Irlanda si Grecia si a potentialului de a intra in criza din Spania, Portugalia si Italia, guvernatorul Bancii Centrale Europene s-a declarat optimist in ceea ce priveste viitorul monedei Euro. Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au intarit spusele lui Trichet, promitand ca nu vor lasa euro sa cada niciodata: “Celor care pariaza impotriva euro le spun sa isi pazeasca banii, pentru ca suntem pe deplin hotarati sa aparam moneda”, a declarat presedintele francez, citat de Reuters. „Datoria este cea mai mare amenintare pentru prosperitatea acestui continent. Pentru aceasta trebuie sa luptam hotarati impotriva ei”, a spus Merkel.
„Daca euro va esua, atunci Europa va esua”, a subliniat ea. „Euro este moneda noastra si este mai mult decat o moneda. Este incarnarea Europei de astazi”, a adaugat cancelarul german. Si omul de afaceri George Soros, cunoscut pentru previziunile corecte pe care le-a facut in trecut in legatura cu evolutia mai multor monede, s-a declarat increzator in Euro, dar a subliniat necesitatea unei reforme in sistemul financiar european.

Agenda de Dezvoltare de la Doha, concluzia dupa zece ani.
Reprezentantii tarilor membre in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) au declarat la unison ca 2011 va fi anul in care se vor concluziona discutiile in ceea ce priveste Agenda de Dezvoltare de la Doha, care treneaza de acum zece ani. Reuniunea de la Davos a reprezentat primul moment in care tarile implicate au reusit sa ajunga la un consens, noteaza Bloomberg.
Scopul negocierilor de la Doha este inlaturarea barierelor care stau in fata comertului la nivel mondial si a intrat in impas din cauza intereselor divergente dintre tarile dezvoltate, reprezentate de Uniunea Europeana, SUA si Japonia, si tarile emergente, reprezentate in principal de grupul Brazilia-India-China, plus Coreea de Sud si Africa de Sud. Ministrii implicati in procesul de semnare a noului acord spera sa termine negocierile pana in luna aprilie, iar semnarea efectiva sa aiba loc in luna iulie. Noua intelegere din cadrul OMC ar duce la o crestere cu 167 de miliarde de dolari pe an a economiei globale.
Rolul Americii si rezolvarea problemelor interne ale SUA
Daca in trecut America era vazuta la Davos ca o super-putere benevolenta, gata sa ajute lumea cu problemele pe care le are, de la declansarea crizei Statele Unite sunt “un urias ranit”, expresie lansata de New York Times in urma cu doi ani, tot dupa summit-ul de la Davos. Anul acesta, pozitia SUA a fost contestata mai ales in ceea ce priveste utilizarea dolarului ca moneda de rezerva la nivel global. De la analisti chinezi la guvernatorul Bancii Israelului, majoritatea celor de la Davos au fost de acord ca dolarul pierde teren: “Sunt mai optimist in legatura cu euro in ceea ce priveste potentialul de a fi o moneda de rezerva”, a declarat Stanley Fisher, guvernatorul Bancii Israelului, citat de Reuters.
Presedintele francez si-a continuat campania de convingere a liderilor G20 in ceea ce priveste diversificarea sistemului mondial al rezervelor valutare, dupa zeci de ani de dominatie a dolarului, iar guvernatorul Bancii Nationale a Canadei, Mark Carney, a postulat ca pe termen lung, monedele asiatice au sanse foarte bune sa joace un rol important in rezervele globale: “Renminbi-ul (moneda Chinei, n.r.) ar trebui, in timp, sa capete rolul de moneda de rezerva”, a decalrat Carney. Ministrul de finante turc Mehmet Simsek a criticat dur politica americana de a tipari bani atunci cand are nevoie: “Daca SUA continua pe aceasta cale… anumite tari vor cauta alternative, pentru ca nu poti sa tiparesti atat de multi bani si sa nu te astepti la consecinte. Centrul de greutate al lumii se muta spre Est”. Sitemul educational public american si batalia cu China pentru pozitia dominanta pe scena diplomatica mondiala au constituit de asemenea subiecte importante pe agenda discutiilor de la Davos.

Concluzii
Pe fondul unei cresteri estimate de FMI la 4,4% pentru anul 2011, situatia economica globala pare sa favorizeze si in noul an tarile in curs de dezvoltare. Cu o crestere de 9% anul acesta pentru China si de 8,5% pentru India, lumea tarilor emergente va fi si in acest an motorul cresterii globale. In ciuda faptului ca situatia din Zona Euro, din Japonia si din Statele Unite nu este la fel de buna, multi reprezentanti ai mediului de afaceri se declara optimisti.
Paul Buckle, CEO Nestle, a pus accentul pe necesitatea de a crea cat mai multe locuri de munca, iar Jacob Wallenberg, presedintele grupului de investitii suedez Investor AB, s-a declarat “optimist, dar precaut” in ceea ce priveste perspectivele pentru anul acesta, citand ingrijorari privind situatia din Zona Euro, problema datoriei externe a SUA si potentialul unei crize imobiliare in China.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.