Accesul copiilor la internet vs controlul parintilor
Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste numarul parintilor care utilizeaza instrumentele de control parental sau alte mijloace de blocare sau filtrare a unor site-uri de internet. In Romania, procentul parintilor care blocheaza sau filtreaza site-uri web este de numai 9 la suta, fata de 54 la suta in Marea Britanie, se arata intr-un studiu publicat, joi, de Comisia Europeana si citat de EFE.
In acelasi timp, aproape jumatate din tinerii din Romania detin un profil public pe retelele sociale, procentul fiind similar si in tara vecina Ungaria. Procentul este insa de numai 14 la suta in Spania.
Rezultatele studiului publicat astazi de Comisia Europeana arata ca, in vreme ce majoritatea programelor informatice testate (84 la suta) le permit parintilor sa blocheze accesul la anumite site-uri internet, ele sunt mai putin eficiente in ceea ce priveste filtrarea asa-numitului ‘continut web 2.0’. Aici se incadreaza site-urile retelelor de socializare si blogurile.
La randul lor, minorii spanioli sunt cei care mint cel mai mult, la nivelul Uniunii Europene (27 la suta), in legatura cu varsta pe care o au, spre a putea avea acces la paginile de internet destinate adultilor.
Autorii studiului recunosc, insa, ca „exagerarea” varstei pe internet este o „practica des intalnita’ printre tineri, pentru a putea intra pe site-uri restrictionate. De fapt, unul din sase minori europeni minte in legatura cu varsta pe care o are, insa fenomenul este cel mai des intanit in Spania, Danemarca, Irlanda si Cipru.
In acelasi timp, copiii spanioli cred, in proportie de 92 la suta, ca pe internet pot exista continuturi care ii pot afecta intr-un anumit mod.
Sondajul EUKidsOnline, publicat tot joi, a fost realizat in 25 de tari si la el au participat peste 25.000 de copii impreuna cu unul dintre parinti, in perioada aprilie-august 2010. Sondajul face parte din proiectul EUKidsOnline II, finantat prin programul Safer Internet si coordonat de London School of Economics and Political Science. Primele constatari au fost publicate in octombrie 2010.