Moastele Sfantului Nectarie la Brasov

Moastele Sfantului Nectarie la Brasov

0 260

Osemintele sfinte vor fi aduse, vineri, tocmai din orasul grecesc Koropi, unde sunt pastrate inca din anul 1975.
Acestea vor fi depuse la Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din cartierul Racadau.
Racla cu Sfintele Moaste va fi intampinata la Darste, vineri, la ora 16.30, de catre preotul Danut-Gheorghe Benga, protopopul Protopopiatului Ortodox Brasov, iar la ora 17.00, Duminica, incepand cu ora 9.00, in biserica din Racadau se va savarsi Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre Inalt Prea Sfintitul Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Din sobor vor face parte si trei preoti greci care vor insoti moastele Sfantului Nectarie din Grecia in Romania, la Brasov. Moastele vor ramane la Brasov pana in 17 februarie.

Dupa trecerea a cinci luni de la moartea sa, au vrut sa faca Sfantului cavou de marmura, astfel ca trebuia ca mormantul sa fie deschis si mortul sa fie mutat pentru putina vreme. Deschizand deci mormantul, au gasit sfantul lui trup nevatamat si intreg dimpreuna cu toate odajdiile arhieresti, raspandind negraita bunamireasma; iar dumnezeiescul Parinte parea ca doarme, nici o stricaciune neintamplandu-i-se, ci avand toate semnele sfinteniei. Atunci l-au dus si l-au asezat chiar in chilia lui, unde a ramas doua zile intregi, pana au sfarsit lucrul la mormantul de marmura, cand monahiile, imbracandu-i trupul cu vesminte noi, l-au pus iarasi in mormant.
Trupul acesta sfant al Sfantului Nectarie a ramas mai bine de douazeci de ani nevatamat si nestricat, raspandind mireasma sfinteniei, care se facea simtita spre marea mirare a credinciosilor.Trupul acesta a fost vazut in mormant de o multime de crestini, minunandu-se foarte, vazandu-l pe Sfantul – mort de atatia ani – ca si cand ar dormi. Si arhierei si preoti si oameni de stiinta si oameni simpli au vazut minunea aceasta mai-presus-de-fire a nestricaciunii si slavei sfintelor moaste si s-au minunat si au marturisit cu tarie sfintenia Cuviosului Parinte si marea lui indraznire catre Dumnezeu. Dar mai apoi trupul s-a dezlegat si s-a risipit, dupa judecati de Dumnezeu stiute, asa cum s-au dezlegat multime de astfel de trupuri ale sfintilor, precum cel al Sfantului Gheorghie, al Sfantului Nicolae, al Sfantului Dimitrie izvoratorul-de-mir, al Sfantului Apostol Andrei; insa minunile savarsite de osemintele Sfantului Nectarie sunt fara numar, iar bunamireasma lor, imbelsugata si preadulce.
Pe 2 septembrie 1963 s-a facut mutarea cinstitelor si de-mir-izvoratoarelor lui moaste, de catre mitropolitul Hydrei, Spetsei si Eghinei. De fata stand oameni de vaza ai Bisericii si ai tarii, cu evlavie a fost deschis mormantul din care a iesit negraita bunamireasma << mai presus de toate miresmele >>, iar sfintele lui oseminte, de culoarea cerii curate, adunate << de maini cuvioase >>, au fost puse astfel: sfantul cap intr-un chivot aurit, in chipul mitrei arhieresti, facut din ofrandele aduse de credinciosi si dintr-alte daruri, iar celelalte sfinte oseminte intr-un chivot de argint, asezat in paraclisul Sfantului.
Sfintele lui moaste raspandesc neincetat negraita mireasma cereasca, marturisind harul pe care Sfantul l-a luat de la Domnul pentru curatia vietii lui.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.