Sf. Haralambie, vindecatorul de boli – 10 februarie

Sf. Haralambie, vindecatorul de boli – 10 februarie

0 283
In fiecare an, pe 10 februarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfantului Haralambie, mucenic care a trait in perioada imparatului roman Sever (193 – 211 d.Hr.), martir care a devenit vestit prin puterea credintei sale si prin convingerea cu care propovaduia numele lui Iisus Hristos.
Sfantul Haralambie a fost episcop al cetatii Magnezia, din Asia Mica, acolo unde guvernator al provinciei era Lucian dregatorul. Acesta nu suporta harul dumnezeiesc al batranului episcop, mergand pana la a le porunci intr-o zi ostasilor sa il aresteze pe Haralambie si sa il aduca in fata sa, pentru a-l judeca. Sf. Haralambie a trait pe vremea imparatului Alexandru Sever al Romei (208-235) si a raspandit credinta in Mantuitorul Hristos, calauzindu-i pe oameni pe calea mantuirii.
Mai marele cetatii, Luchie, l-a arestat si l-a adus in fata judecatii, unde el si-a marturisit credinta in Hristos, refuzand inchinarea la idoli. Dupa ce a indurat torturi si chinuri groaznice, a fost condamnat la taierea capului cu sabia. In timpul rugaciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis si sfantul a vazut pe Mantuitorul si pe ingerii sai.
Din mila Domnului, sfantul Haralambie, cel care cu harul lui Dumnezeu a facut multe si mari minuni, si-a dat sufletul in temnita, primind astfel cununa muceniciei pentru Hristos.
Obiceiuri 10 februarie – Sf. Sfintit Mc. Haralambie; Haralambie de ciuma; Aralampie/Aralambie, Haralam/Aralam
* Fiindca tamaduia oamenii si animalele fara plata, lumea l-a facut sfant.
* Pentru ca a fost pastor, el apara oamenii si vitele de boli, dar si de fiarele padurii.
* Sfantul a lasat cu limba de moarte ca unde se va gasi o bucatica din trupul lui, locul acela sa fie in veci ferit de ciuma.
* Se stropesc cu apa sfintita gradinile si vitele; boii nu se injuga.
* Oamenii duc colaci la biserica; mananca din ei cand sunt bolnavi.
* Cu coliva sfintita se ung pomii pe tulpini, ca sa nu se usuce in timpul verii.
* Se tine ca sa nu schiopateze vitele, sa nu le manance lupii vitele.
* Daca de Sf. Haralambie ploua, va mai ploua inca 40 de zile.
* Dezlegare la oua, lapte si branza De Sfantul Haralambie, in functie de zona, in provinciile romanesti (Bucovina, Maramures, Muntenia si Moldova) s-au impamantenit mai multe obiceiuri, pentru a-i castiga bunavointa, de ziua numelui sau: se ajuna, se imparteau pomeni, se stropeau vitele si pomii fructiferi cu agheasma si erau interzise activitatile gospodaresti legate de prelucrarea lanii si a pielii animalelor.
 
RUGACIUNE CATRE SF.MUCENIC HARALAMBIE
Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ti aduce cantari de lauda simtindu-ma nevrednic si cu imputinarea graiului omenesc, tu care porti nume intocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminator de bucurie, lumineaza-mi cugetul si da putere graiului meu ca intru bucurie sa-ti cant tie: Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.