Legea NEPOTISMULUI creeaza haos in universitatile romanesti

Legea NEPOTISMULUI creeaza haos in universitatile romanesti

0 316

Noua lege a Educatiei va intra in vigoare chiar azi, 9 februarie 2011, iar universitatile nu stiu cum sa o aplice.
Exista un articol in aceasta lege care ii pune pe profesorii universitari intr-o mare dilema: nepotismul.
Sa divortam sau sa nu divortam. Sa ne dam demisiile sau sa nu ne dam demisiile. Acestea sunt intrebarile care circula in toate universitatile din Romania printre familiile de profesori.
Clarificari asteapta si familia Oprean de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Tatal, Constantin Oprean este rector si le are in subordine pe sotia si cele doua fiice.
La Cluj, rectorul Andrei Marga o conduce pe sotia sa, care este sefa unui centru de limbi straine.
Universitatea din Bucuresti adopta o metoda mai simpla. „In 23 februarie 2011, Senatul Universitatii se va intruni si isi va exprima pozitia fata de aceste prevederi. Intre timp, speram sa apara si metodologiile de aplicare.”
Cu toate ca a trecut o luna de cand legea a fost publicata in Monitorul Oficial, Ministerul Educatiei nu a oferit nicio explicatie universitatilor.
Numai ca Ministerul Educatiei poate publica aceste metodologii in cel mult 8 luni dupa intrarea in vigoare a Legii.
Universitatile romanesti nu renunta la rude. Numarul familiilor a ramas acelasi in universitati, se arata in raportul pe 2010 al Coalitiei pentru Universitati Curate. E adevarat, unele universitati au introdus in Codul de etica noi prevederi mai clare privind conflictele de interese ce pot fi generate de inrudirea cadrelor didactice, insa numarul lor este foarte mic.

Iata cateva exemple la nivelul universitatilor romanesti care trebuie rezolvate:

La Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, fiica rectorului Stefan Dragulescu, Denise Aurora Dragulescu, ii este subalterna.
La Universitatea Politehnica Timisoara, fiul si fiica rectorului Nicolae Robu, Raul si Andreea, sunt asistensi la Departamentul de Automatica si Informatica Aplicata.
La Universitatea Ovidius din Constanta, Florea Voinea conduce Clinica de Gastroenterologie si specializarea Medicina Interna anul V, unde ii are ca subalterni pe fiica Andra Iulia Suceveanu, care este sef de lucrari, si pe fiul Felix Voinea, conferentiar, administrator-sef al facultatii si sef al sectiei Urologie. De asemenea, ginerele fostului rector, Adrian Paul Suceveanu, este asistent la Medicina, iar nora, Claudia Voinea, sef de lucrari si la Endocrinologie.
La Universitatea Politehnica Bucuresti sunt nu mai putin de 15 familii. Exemplul elocvent este dat de decanul Faculttii de Inginerie, Claudia Popescu, care lucreaza in aceeasi universitate cu sotul sau, Mihai Octavian Popescu, prorectorul UPB.
La Academia de Studii Economice, Bucuresti exista 21 de familii universitare in care cel putin unul dintre soti detine un post important. De exemplu, Doru Alexandru Plesea este prodecan la Facultatea de Comert, iar sotia sa, Elena Simona Plesea, este consilier juridic, cu functie de conducere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.