PSD elimina obligativitatea platii taxei TV

PSD elimina obligativitatea platii taxei TV

0 280

Initiativa legislativa a parlamentarilor PSD, ce vizeaza eliminarea obligativitatii taxei TV, a fost aprobata de catre Camera Deputatilor. Maniera in care a fost obtinuta promovarea proiectului – adoptarea tacita, este una care demonstraza lipsa de preocupare si mobilizare a Puterii. Pe 5 februarie, a expirat termenul de 45 de zile in care deputatii puteau sa se pronunte asupra initiativei, fapt pentru care proiectul este considerat aprobat tacit. Pentru aceasta lege Senat este camera decizionala.
Un grup de parlamentari PSD a inaintat anul trecut o initiativa prin care cereau modificarea articolului 40 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea posturilor publice de radio si televiziune. Mai precis, initiatorii cer eliminarea taxei in cazul televiziunii publice, in conditiile in care taxa pentru servicii radio este pastrata. Motivele invocate pentru eliminarea taxei TV tin de faptul ca ar fi vorba despre o „dubla taxa” si de „concurenta neloiala pentru celelalte posturi TV, care nu beneficiaza de subventii din bugetul de stat”.
Cu toate ca in ianuarie, guvernul a transmis un punct de vedere prin care arata ca nu sustine adoptarea acestei initiative legislative, parlamentarii PDL, UDMR si UNPR au ratat sprijinirea punctului de vedere al executivului, proiectul de lege fiind promovat.

TVR a trimis un comunicar CD in care arata ca:
• Din punct de vedere constitutional, ratiunea existentei Societatii Romane de Televiziune (SRTv) – a carei principala sursa de venit este taxa TV – se regaseste in art. 31 din Constitutia Romaniei, care mentioneaza dreptul la informare, ca drept fundamental al cetatenilor.
• Eliminarea taxei TV, a carei valoare este oricum cea mai scazuta la nivelul UE (sub 1 euro pe luna, pe familie), ar avea drept consecinta imposibilitatea SRTv de a mai functiona.
• Obligatia statului roman de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetatenilor implica o cheltuiala publica. Din aceasta perspectiva, art. 56, alin. 1 din Constitutia Romaniei sustine obligatia cetatenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe si impozite. In baza acestui principiu constitutional, a fost reglementata taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organica – Legea 41/1994 republicata si detaliata prin Hotararea de Guvern nr. 978/2003. Aceasta taxa este o taxa nefiscala si se regaseste in majoritatea tarilor europene.
• Televiziunea Romana nu este o exceptie in peisajul media european. Modelul de finantare multipla a televiziunii publice – care include si taxa TV – se intalneste la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile publice care nu au printre sursele de finantare o taxa TV sau o taxa de solidaritate sunt sustinute de guvernele tarilor lor si nu au atatea limitari la incasarile din publicitate precum Televiziunea Romana.
• TVR nu primeste bani – precum televiziunile private – din distributia canalelor sale, de la operatorii de cablu.
• Fondurile de la bugetul de stat alocate SRTv sunt destinate, in principal, utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice – mergand in proportie de 98% catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).
• Autoritatile romane ar trebui sa tina cont de rezolutiile si directivele Parlamentului European care fac referire la mass-media. Este cazul recentei rezolutii, din 25 noiembrie 2010, potrivit careia Parlamentul European le solicita statelor membre UE sa asigure o finantare adecvata, proportionala si stabila pentru serviciile publice de mass-media, spre a le oferi posibilitatea de a-si indeplini misiunea, de a le garanta independenta economica si politica”.
Pe langa protestul TVR sunt de semnalat si alte pozitionari cum ar fi: Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.