Romania,
Centru global pentru traficul de fiinte umane
Romania a devenit un important punct de tranzit pentru traficul de persoane in Uniunea Europeana, victimele fiind aduse aici din destinatii indepartate precum Honduras, Afghanistan, Congo sau China, iar apoi trimise mai departe in Europa Occidentala, sustine David Batstone – cofondator si presedinte al organizatiei Not For Sale, care lupta impotriva traficului de persoane si sclaviei, intr-un comentariu postat pe site-ul CNN.
Desi legile din Romania interzic oficial orice forma de trafic de persoane, asezarea geografica strategica a tarii – intre Europa de Est si cea de Vest – o transforma intr-o sursa, punct de tranzit, dar si tara de destinatie pentru traficul de fiinte umane. Mai mult, aderarea la Uniuninea Europeana in 2007 a adus o relaxare a regimului la granita, sporind astfel atractia traficantilor internationali, explica Batstone.
El mentioneaza, de asemenea, ca raportul pe 2010 privind traficul de persoane intocmit de Departamentul de Stat american releva faptul ca retelele de crima organizata vizeaza si cetatenii romani pentru exportul de fiinte umane in alte tari europene. Traficantii folosesc de obicei acte de identitate false si mituiesc personalul de frontiera pentru a permite trecerea. Ei forteaza apoi victimele sa lucreze in diverse ferme sau fabrici, sa se prostitueze sau sa cerseasca.
Potrivit lui Batstone, organizatia pe care o conduce a indentificat Romania drept un centru international pentru sclavia moderna, intervenind in aproape 140 de cazuri de trafic persoane numai anul trecut.
In general, politia locala ignora aceste infractiuni, iar serviciile sociale pentru victime sunt practic inexistente, afirma Batstone. In 2009, guvernul Romaniei a diminuat rolul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane si a alocat fonduri insuficiente pentru ajutorarea victimelor sau pentru programele de prevenire, astfel ca de asistarea acestora se ocupa de cele mai multe ori organizatiile non-profit.