In Romania se fumeaza 40.000 de tone de tutun
Presedintele Organizatiei Profesionale pe Filiera de Tutun (OPFT), Petru Bota, a declarat, miercuri, la Ernei, in cadrul unei intalniri cu producatorii de tutun, ca in Romania se fumeaza anual 40.000 de tone de tutun, insa in tara se produce sub 10% din aceasta cantitate. ‘In momentul actual, in Romania, dupa toate statisticile este in evidenta faptul ca in tara noastra se fumeaza 40.000 de tone de tutun anual. Cota Romaniei in producerea tutunului este de 12.500 de tone, acordata de Uniunea Europeana ca productie anuala. In Romania pana anul trecut inclusiv produceam circa un sfert din cota alocata de UE, aproximativ 3.000 de tone de tutun si sub 10% din consumul de tutun care se fumeaza in Romania. In Mures peste 200 de ha de tutun asta inseamna peste 300 de tone de tutun’, a afirmat Bota.
Potrivit acestuia, intalnirea de la Ernei a producatorilor de tutun a fost promovarea culturii de tutun, dezvoltarea grupurilor de producatori care sunt legal infiintate si recunoscute de Ministerul Agriculturii, pentru ridicarea nivelului cultivatorilor din zonele care se preteaza la cultura tutunului.
Acesta a spus ca, in urma cu peste 20 de ani, erau comune in judetul Mures care produceau in jur de 6.000 de tone de tutun, insa cu timpul culturile s-au restrans.
Bota a afirmat ca un lucru imbucurator este faptul ca acum incepe sa renasca cultura de tutun, care desi este o cultura scumpa, este o cultura bine subventionata, care aduce un venit de peste 5.600 de euro la hectar, din care 2.650 de euro subventii, iar in jur de 3.000 de euro valoarea productiei.
Petru Bota a aratat ca la intalnirea de la Ernei, organizata la initiativa firmei multinationale de prim-procesare a tutunului Universal Tabaco, recunoscuta de Ministerul Agriculturii, au participat peste 100 de cultivatori din judetele din Moldova, Transilvania, dar si din sudul tarii, cei mai multi fiind din judetul Mures, care este polul de greutate in cultivarea tutunului.
Presedintele Organizatiei Profesionale pe Filiera de Tutun a subliniat ca la intalnirea producatorilor de tutun a participat si firma ULT Magyarorszag ZRt din Ungaria, care s-a dovedit a fi un partener extrem de serios, chiar si in situatiile in care statul roman nu a mai acordat subventiile la culturile de tutun. In cadrul intalnirii de producatorilor de tutun au fost prezentate formele asociative la care pot adera acestia, pentru a avea o forta economica mai mare, dar si pentru a avea acces la finantari europene.