Faraion Niliescu
La ce tehnici de imbalsamare stapanesc din stramosi egiptenii, punerea in gips a unui picior va fi floare la ureche pentru vreun general de armata de-al lui Mubarak, care oscileaza intre datorie si morala. E drept ca nici dictatorul n-a fugit, ci a plecat catinel si numai cand i-a venit lui pohta faraonica sa o faca. Ca sa nu aiba cumva poporul impresia ca a cedat la presiunea strazii si la urletele infometate ale gloatei. Chiar daca americanii intind deja o mana de ajutor egiptenilor, declarandu-si disponibilitatea de a sprijini pasnic tranzitia spre democratie, se pare ca spectrul dictaturii militarii se proiecteaza inca pe piramide, ca o umbra grea si urat prezicatoare. Egiptenilor, crestini si musulmani care si-au unit vocile in ultimele doua saptamani in aceleasi lozinci si urlete de disperare flamanda, le rasuna inca in urechi apelul facut de vicepresedintele marioneta Suleiman de a se intoarce la locurile lor de munca si a de a inceta protestele. Plecarea-fuga-demisia a fost negociata pana in ultimul moment, inainte ca Hosni Mubarak sa binevoiasca sa paraseasca palatul din Cairo, impreuna cu miliardele de dolari care fac din el cel mai bogat om al planetei. Desi pe strazi curgea sange, nici presedintele Mubarak nici lacheii guvernamentali n-au zis nimic de pensii sau salarii, asa cum cere partitura disperata din finalul vietii politice a dictatorilor, pe care a citit-o de la balconul CC-ului si Nicolae Ceausescu, pe cand credea ca mai face audienta la popor.
Asta nu inseamna ca asemanarile cu post-revolutia din Romania s-au sfarsit. Ne vom uita – sper – la instaurarea timida a democratiei in Egipt cu nostalgia si, de ce nu, invidia ca altora le reuseste mai bine decat ne-a iesit noua in era post-ceausista, dupa inlaturarea unui dictator la fel de pretin si de longeviv. Am auzit deja aluziile la ingerintele straine in politica tarii, un avatar egiptean pentru agenturilii lui Ceausescu.
Cum Egiptul este un dar al Nilului, asa cum spun pergamentele antice, iar fluviul nu duce lipsa de artizani hidrotehnicieni, tare mi-e sa nu apara si la ei vreun specialist de la Ape ca sa puna de-un cepeunex de larga respiratie egipteana. Unde mai pui ca ei au o aplecare istorica pentru mumificarea prezentului. Sa nu mire daca va intra in legatura directa cu lumea, de la balconul piramidei lui Keops, o emanatie democratica a Nilului. Faraion Niliescu.
Vifor Rotar