Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru
Medicii de familie au anuntat sambata ca vor actiona in justitie toate actele normative ce incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si cadrelor medicale si vor refuza sa semneze contractul-cadru pe 2011, care, in opinia lor, este „inrobitor si injositor”. Potrivit acestora, daca vor semna contractul-cadru in forma sa actuala, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 aprilie, vor ajunge la faliment si vor fi afectate serviciile medicale si tratamentele care trebuie oferite pacientilor, dar si intretinerea cabinetelor.
Ei solicita organismelor de control abilitate sa verifice modul in care MS si CNAS au gestionat banii contribuabililor.
Reprezentantii medicilor de familie mai cer si interventia primului-ministru pentru a rezolva ”modul haotic” in care MS intelege sa gestioneze criza sistemului de sanatate.
Medicii de familie nu sunt de acord nici cu incercarile „patetice” ale ministerului de a introduce o sciziune intre specialitati.
Referitor la acest aspect, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei, dr. Rodica Tanasescu, a subliniat, intr-o conferinta de presa, ca medicii de alte specialitati nu agreeaza ideea de a-i inlocui pe medicii de familie daca acestia nu vor semna contractul-cadru, considerandu-l ”ilegal”.
Medicii de familie au mai decis ca vor ataca in instanta orice control injust sau ilegal la care se asteapta din partea MS, Casei de Asigurari si vor refuza categoric sa semneze un contract „inrobitor si injositor”.
Ei s-au referit in cadrul intalnirii de sambata si la recentele hotarari ale MS pe care le-au apreciat ca fiind ”abuzive”. „Ne este afectata profesia, suntem pusi sa platim programul de informare al MS si sa ‘editam carduri’, in loc sa consultam pacientii, ni se impune munca fortata fara asigurarea celor necesare, suntem umiliti in permanenta aruncand vina dezastrului din sistem asupra medicilor”, a mai spus dr. Rodica Tanasescu.
La randul sau, reprezentantul Asociatiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, dr. Cosmin Alexandrescu, a spus ca incercarea de a dezbina medicii este de neacceptat.
Medicii de familie sunt nemultumiti si de degradarea progresiva a situatiei acestei specialitati, dar si a sistemului de sanatate in general.
Potrivit acestora, contractul-cadru, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 aprilie pe o perioada de doi ani, nesocoteste principiul consolidarii bazei pentru a intari intregul sistemul, decapiteaza liberalismul profesiei medicale, afecteaza drepturile pacientilor si incearca deprofesionalizarea. ”Proiectul de norme de aplicare a contractului-cadru distruge orice speranta de supravietuire a cabinetelor”, sustin acestia.
Ei nu sunt de acord cu impunerea asa-numitului buget orientativ cu centrele de permanenta si nici cu desfiintarea sporurilor din zonele izolate.
Acestia resping ideea ca unui bolnav cronic sa i se accepte o singura reteta odata la trei luni, in conditiile in care acesta are mai multe boli asociate, care necesita tratamente, si uneori din cauza starii de sanatate trebuie sa ajunga la doctor de mai multe ori.