NASA: Alerta de furtuna geo-magnetica

NASA: Alerta de furtuna geo-magnetica

0 265

NASA a emis o alerta de furtuna geo-magnetica provocata de o masa uriasa de particule solare degajate de doua explozii recente.
Una dintre explozii, cea mai mare, s-a produs luni 14 februarie si a trimis spre Pamant o masa insemnata de particule si radiatii. Imensa furtuna solara declansata poate afecta campul magnetic al Terrei.
Norul imens de particule incarcate electric se deplaseaza cu viteza spre planeta noastra, timpul parcurgerii distantei fiind de aproximativ 24 de ore.
Explozia solara, cea mai puternica inregistrata in ultimii patru ani, a fost catalogata de astronomi ca apartinand clasei X – cel mai puternic tip de pe scara de masura. Ea este prima de acest fel din noul ciclu de activitate solara, inceput in 2011 si cu un maxim estimat a se produce in 2013.
Profesorul doctor George Iana, seful sectiei Radiologie si imagistica medicala in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, spune ca, pentru a vorbi despre consecintele acestui fenomen trebuie sa stim spectrul electromagnetic al benzii de radiatii.
Daca sunt semnalati fotoni – ceea ce pot preciza fizicenii, atunci exista un potential iradiant.

Consecintele sunt indirecte. In primul rand, populatia trebuie sa fie informata asupra concentratiei de iradiatii din atmosfera. Pentru ca, in mod curent, exista un fond de radiatii. Daca acesta este de 4-7 ori mai mare decat in mod curent, atunci pot fi afectate pielea si organele vitale.
Efectele se inregistreaza in timp, in special prin aparitia de malformatii, asa cum s-a intamplat in cazul exploziei de la Cernobil.

Daca fenomenul este asociat cu lumina vizibila inseamna ca exista o concentratie mare de energie care poate provoca arsuri ale pielii. Daca fenomenul este insotit de unde radio, acestea genereaza dureri de cap, stari de voma, agitatie, cresterea tensiunii arteriale.

Profesorul doctor George Iana considera ca, decomadata nu sunt motive de ingrijorare, daca Inspectoratul pentru situatii de urgenta si controlul mediului nu a emis avertismente. Totusi, profesorul Iana recomanda femeilor insarcinate si tinerilor sa stea mai putin afara in aceste zile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.