2010 an de top in insolventa!

2010 an de top in insolventa!

0 266

Romania nu a avut, in ultimii 20 de ani, un numar atat de mare de companii private care sa intre concomitent in dificultati de plata, multe dintre ele intrand in criza economica fara a avea rezerve, a atras atentia, in cadrul unui seminar de specialitate, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/.
„Romania nu a avut, in ultimii 20 de ani, un numar atat mare de companii private care sa intre concomitent in dificultati de plata in asa fel incat sa nu-si mai poata plati datoriile. Un numar mare de companii au intrat in criza fara rezerve, fara lichiditati”, a afirmat Isarescu.
Acesta a adus in discutie si un caz pozitiv de restructurare a datoriilor, cand bancile au acceptat sa devina parteneri alaturi de investitor.
„Avem si cazuri pozitive. Cel mai cunoscut este cel al Flanco. Bancile creditoare au acceptat sa devina parteneri alaturi de investitorul strategic. Bancile au creat un plan de creditare, iar intreaga procedura a beneficiat de publicitate la vremea respectiva”, a mentionat Mugur Isarescu.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului /ONRC/, cifra de afaceri a firmelor care au intrat in insolventa, in 2010, totalizeaza aproximativ 17,4 miliarde lei (4,1 miliarde euro), in crestere de peste trei ori fata de cifrele cumulate ale societatilor aflate in incapacitate de plata la finalul lui 2009.
Firmele care au intrat in insolventa, anul trecut, aveau la finele lui 2009 circa 108.000 angajati.
Repartizarea pe judete arata ca Bucurestiul conduce detasat dupa cifra de afaceri a celor 907 firme intrate in insolventa in 2010, cu 3,28 miliarde de lei.
Conform ONRC, numarul firmelor care au intrat in insolventa a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) organizeaza, marti, un colocviu dedicat mediului de afaceri din Romania.
Evenimentul face parte din seria ,,Colocviile juridice ale Bancii Nationale a Romaniei”, iar tema dezbaterii a fost ‘Detinerea temporara de actiuni/parti sociale de catre o institutie de credit ca forma de restructurare a unui agent economic”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.