Coruptii isi baga mainile, anticoruptii picioarele
Coruptia tine pasul cu vremurile in Romanika. A mai urcat un nivel: de la versiunea clasica, traditionala, a devenit tactila. A spus-o presedintele Traian Basescu la sedinta de bilant cu maharii din MAI. Unde pui degetul gasesti coruptie in Ministerul de Interne, a decretat seful statului, nepotrivit de protocolar si de acru la o reuniune de destindere, la care oamenii venisera sa se plictiseasca ascultandu-l pe Igas. Si baiatul asta nu i-a dezamagit pe cei care intuiau tipicul intrunirii. Ministrul Igas, adus de presedintele Basescu sa se dezmahmureasca la minister direct de la o chermeza cu cantari a PDL, a citit doua rapoarte de felicitari si multumiri pentru doi jandarmi – cred – care au actionat curajos si civic in afara orelor de program. Cand este evident ca ministerul colcaie de coruptie, trafic de influenta, acoperiri de hoti si colectori de spaga din teritoriu, nu este nimic mai sinistru decat sa dai citire unor ordine de premiere pentru fapte bune, benigne, care au marele merit ca au slujit cetateanului dar si mai marea calitate ca nu au deranjat structurile consacrate ale sistemului. Cele in interiorul carora sefii MAI convietuiesc cu infractorii iar crima organizata este intretinuta cu complicitatea oamenilor legii. Evidenta ar trebui demonstrata doar in justitie; pentru a remarca faptele de mai sus este suficient sa vezi orice editie de stiri la televizor si sa intelegi ca gratia cu care se misca interlopii in teritoriu este posibila doar protejata de paravanul sistemului.
Daca reprosurile lui Traian Basescu au stricat desfasurarea anosta a sedintei, asa cum o pregatise ministru Igas, nu-i mai putin adevarat ca, remarcand tactilitatea coruptiei in minister, presedintele a incercat din nou MAI cu degetul. Cel cu care este pregatit sa apese pe tasta remilitarizarea Politiei, cosmarul liderilor de sindicat, in care sa nu mai fie posibile incidente de genul celui cu caschetele aruncate in aer sau sloganurile injurioase prin care politistii il pofteau in vara pe Basescu sa iasa afara din cusca de la Cotroceni. Un calcul lejer pripit al presedintelui: din partea unei structuri militarizate prin definitie precum Armata a auzit, de la taiarea pensiilor militare incoace, cele mai grele vorbe si huiduilei care i s-au dedicat in timpul celor doua mandate de presedinte.
Asa ca digitalizarea coruptiei, in formula testata cu degetul de seful statului, apare naturala intr-o tara in care se fura cu ambele maini, suflecate pana la cot. Manualizarea coruptiei ar fi fost insa o versiune mai potrivita pentru a descrie increngatura si cloaca de interese de pe cuprinsul patriei. In acelasi tablou s-ar fi potrivit natural si perechea fenomenului, mult trambitata anticoruptie. Daca nenorocitii de corupti au utilizat masiv mainile, contracoruptii de treaba si-au bagat intotdeauna picioarele.
Vifor Rotar