Guvernul pregateste privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare

Guvernul pregateste privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare

0 243

Laboratoarele sanitar-veterinare scoase la privatizare
Laboratoarele sanitar-veterinare au fost luate in vizor pentru privatizare, iar Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa fie desfiintata.
Acum doua saptamani, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis o nota catre Emil Boc, in care se propunea reorganizarea ANSVSA si privatizarea celor 41 de laboratoare judetene, dupa informatiile cursdeguvernare.ro.
Celelalte masuri vizau desfiintarea Autoritatii, prin impartirea in doua parti care sa intre sub autoritatea ministerelor Sanatatii si Agriculturii, si restructurarea a 2.500 de posturi.
Protest din partea Colegiului Medicilor Veterinari

Masurile propuse de SGG s-au lovit de reactia Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), care a trimis premierului o adresa prin care ii solicita sa nu aprobe instrainarea laboratoarelor si desfiintarea Autoritatii.
„Externalizarea activitatilor laboratoarelor de stat nu este posibila pentru ca statul este obligat sa efectueze controlul oficial prin analize de laborator conform cerintelor europene. In nici o tara din UE controlul oficial din domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor nu este externalizat”, se arata in documentul inaintat de CMV.
Potrivit presedintelui Colegiului, Viorel Andronie, cele 41 de laboratoare judetene sunt foarte bine dotate si valoreaza fiecare peste zece milioane de euro, iar privatizarea acestora ar fi o foarte mare greseala pentru ca ar pune statul in situatia de a plati analizele obligatorii.

Pana la o noua comanda ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, nu este de acord cu instrainarea laboratoarelor, considerand ca acestea sunt de interes public si nu trebuie privatizate. Legat de interesul public nu-l contrazicem, dar ce are cu Autoritatea cei de la SGG? „Nu este vorba despre desfiintarea Autoritatii, ci de reorganizarea ei. Nu sunt de acord cu despartirea partii veterinare de siguranta alimentelor pentru ca acestea trebuie sa ramana impreuna sub aceeasi autoritate”, considera Tabara.

Ca urmare a reactiilor, SGG a revenit cu un nou punct de vedere in care precizeaza ca nu a fost prezentat un act normativ in sensul privatizarii laboratoarelor, ci doar a fost redactata o nota care sa-l informeze pe premier cu privire la situatia Autoritatii.
„Proiectul de act normativ de reorganizare a activitatii Autoritatii a fost initiat si propus de ANSVSA, semnat de conducerea acesteia, fiind transmis SGG. Proiectul nu este finalizat si, prin urmare, nici nu a fost introdus pe circuitul de avizare, etapa premergatoare obligatorie includerii pe agenda de lucru, in vederea dezbaterii si adoptarii de catre guvern”, se arata in precizarea SGG.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.