Congresul UDMR, (1) Schimb de generatie programat?

Congresul UDMR, (1)
Schimb de generatie programat?

0 237

Anul 1993 este momentul de cotitura in viata si in cariera politica a tanarului Marko Bela. Tot asa ar putea fi si anul 2011 pentru tanarul Kelemen Hunor. Conjuctura politica a anilor ‘90 este diferita de cea de acum. Prezenta UDMR-ului in spectrul politic romanesc ramane extrem de controversata. S-a parcurs un drum lung, de la “functionarea” la dublu, in “pereche” cu PRM, pana la oportunismul politic perfectionat in aliante, cu PSD, cu PDL sau PNL. Liderilor Uniunii nu le-a fost simplu, iar supravietuirea, in fapt un sir lung de concesii facute UDMR de catre toate partidele ajunse la guvernare, a fost posibila doar cu cardasia varfurilor politicienilor romani.
Un lucru este sigur. Crearea UDMR, o struto-camila de “laborator”, a beneficiat de toate avantajele unui partid fara sa-i fie insa oficializata existenta prin inregistrarea ca PARTID la Tribunalul Bucuresti.
Dupa 18 ani in care UDMR l-a avut ca lider pe Marko Bela, in week-end trecut, “asociatia culturala” UDMR, devenita tot mai partid (conform ultimelor modificari la Statut), si-a desemnat o noua conducere. In cursa pentru sefia UDMR s-au inscris trei candidati: Kelemen Hunor care a obtinut in final 371 voturi, Peter Eckstein Covacs cu 118 voturi si Olosz Gergely cu doar 47 voturi.
Multi delegati credeau ca vor fi doua tururi. Nu au fost, pentru ca lucrarile Congresului au fost “foarte bine organizate” si nucleul dur care conduce “structura” de doua decenii, nu si-a dorit aparitia surprizelor neplacute. Fiecare candidat, desemnat cu multa atentie, a fost foarte bine monitorizat si astfel s-a reusit evitarea ascesiunii lui Peter Eckstein Covacs sau Olosz Gergely.
Kelemen Hunor, favorit si protejat al lui Marko Bela, a declarat ca a ales sa continue politica acestuia si cu toata “modestia” a spus ca doreste sa fie un presedinte puternic, a carei prioritate va fi “etnia maghiara si colaborarea cu guvernul de la Budapesta”? Kelemen Hunor este inca ministrul culturii in Guvernul Boc.
Miza cea mare a Congresului UDMR recunoscuta de toate toata clasa politica romaneasca, este modul in care viitorul presedinte se va pozitiona in relatiile cu celelate partide romanesti. In acest moment, datorita deturnarii sensului alegerilor generale din 2008 de catre Traian Basescu, UDMR decide cine va fi sau nu in OPOZITIE. Prezenta fara precedent a sefilor de partide parlamentare, arata “varful politic” in care a juns UDMR. PDL insa i-a dublat pe toti, fiind reprezent atat de actualul presedinte premierul Emil Boc, cat si de viitorul (probabilitate destul de mare) presedinte Vasile Blaga.
De la Congres nu a lipsit intonarea imnului. Imnul Ungariei intonat inaintea imnului Romaniei, ambele succedate de imnul secuiesc, sunt un semnal ce trebuie asumat de viitorii aliati ai UDMR.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.