Blejnar – varful coruptiei la ANAF? Ziua, acuzatia, denuntul si autodenuntul

Blejnar – varful coruptiei la ANAF?
Ziua, acuzatia, denuntul si autodenuntul

0 269

In Romania suntem in faza in care nu mai vorbim de mafie ci de stat mafiot. Pana si DNA, un instrument politic in mana Puterii, ne anunta “surprins” ca nu se astepta sa se ajunga „la persoane cu functii inalte” in Dosarul Ploiesti. Acum se poarta denuntul, autodenuntul, intr-un cuvant delatoria.
Primii care au invitat cetatenii la delatorie au fost cei de la Putere. In cea de a doua parte a anului trecut, s-a facut apel la populatie si chiar s-au pus la dispozitie mai multe linii telefonice pentru sesizari despre diferite aspecte din societate in special “munca la negru”. Asa ca in ultima perioada se poarta nu numai denunturile ci si autodenunturile, acestea fiind facute atat de cetateni romani cat si de cetateni straini.
Fara indoiala ca sunt mii de cazuri in care cetatenii sau oamenii de afaceri, au fost in diferite situatii martori sau subiecti intr-o actiune de coruptie. Cu siguranta au fost situatii fara iesire, cand oameniii au fost obligati de catre un “stat stramb” sa apeleze la acte de coruptie care tin, de la spaga pentru a obtine o adeverinta, pana la obtinerea unui drept legal.

O istorie incredibila intr-un stat european
Intr-un interviu acordat jurnalistului Dragos Patraru si difuzat in emisiunea „Bursa pariurilor” de la Realitatea TV, un om de afaceri povesteste cum i s-a spus clar de catre seful Vamii Timisoara, Aurelian Matiut, ca pentru a importa un anume tip de ulei in tara, e nevoie de acordul sefului ANAF, Sorin Blejnar. Tot catre acesta s-ar fi dus si o mare parte a banilor.
Personajul respectiv, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ar fi dorit sa importe un anumit tip de ulei in Romania. Din 60 de euro pe tona, 40 de euro mergeau la domnul Blejnar, sustine jurnalistul prahovean, Dragos Patraru, citandu-l pe omul de afaceri. „Domnului i s-a spus de la Arad ca niciun porumbel nu poate sa intre in tara fara acordul domnului Blejnar”, a relatat acesta.
„Domnul Relu mi-a zis: ba baiatule, pentru ceea ce vrei tu sa faci, va trebui sa cerem un accept. In momentul respectiv domnul Relu mi-a spus ca trebuie sa ia legatura cu domnul Sorin Blejnar, pentru ca niciun porumbel nu poate intra in tara fara acordul lui. In afara de domnul Blejnar, domnul Relu mi-a spus ca mai trebuie sa aiba o discutie cu un sef de la Garda Financiara. Mie numele Blejnar nu imi spunea nimic atunci. El a zis, il sun acum. Domnul Relu l-a abordat: Sa traiti dom presedinte, am si eu o problema cu dumneavoastra, cand as putea sa va vad. Acesta i-a raspuns ca vineri va veni de la Bucuresti, la Timisoara pentru ca merge la o petrecere la Savarsin, si il roaga sa-l ia cu masina”, a relatat omul de afaceri in interviul difuzat in cadrul emisiunii Bursa Pariurilor de la Realitatea TV.
Acesta a revenit cu detalii despre casa sefului vamii din Timisoara, Aurelian Matiut, alias „domnul Relu”: „Am ajuns acasa, la dansul in Arad si am purtat o discutie cu domnul Relu in garajul acestuia, il are chiar la intrare. Toata casa mobilata in lemn masiv, ultimele fite, livingul cum intrai pe partea stanga, piscina. Exista un fel de spa, o colectie de whiskey impresionanta”.
“Omul spune asa, la o cisterna pot sa castig pana la 1.800 de euro. Spaga mergea la 1.500. A zis, bine, pot sa scot 350 de euro. Apoi domnul Matiut l-a intrebat cate cisterne poti sa aduci in tara. Una-doua pe zi, i-a raspuns omul. Iar domnul Matiut i-a spus: Eu nu pot sa ma duc cu 2.000 de euro pe zi. Ei au zis ca rezolva tot, dar marfa i-a fost confiscata. Apoi in luna ianuarie, a mai adus ulei, dar nu l-a mai adus pe la Arad, ci pe la Oradea si nu a mai avut niciun fel de problema. Omul a zis ca nu a dat nicio spaga, ci doar ca i s-a cerut”, a relatat Dragos Patraru.
“Pretul era in felul urmator. Domnul Blejnar in urma unei negocieri, ar fi redus pretul la 40 de euro pe tona, pentru ca prietenul meu era prieten cu domnul Relu. 10 euro pentru seful Garzii Financiare si 10 euro pentru domnul Matiut. Inseamna 1500 de euro pe masina, asta era spaga. Castigul la o cisterna era de 1850 pe o cisterna. 1500 pentru ei, 350 pentru noi. Am zis sa facem, ca totusi ne iesea ceva”, a declarat omul de afaceri.
“Domul Relu mi-a povestit ca avem de domnul sef al Garzii Financiare, pe care l-a si sunat si i-a zis: “Avem o tema comuna de la domnul presedinte”. Acum ne-am intalnit la ora 7, ni s-a spus de maine puteti sa aduceti uleiul. Ni s-au dat actele. Atata vreme cat avem acordul domnului Blejnar, nu veti avea probleme.Nu am apucat niciodata sa-i dau un ban, pentru ca mi s-au confiscat masinile”, a adaugat sursa citata.

Cineva din preajma ANAF mi-a cerut 500.000 de euro pentru a ma scapa de controale
Deputatul PSD Robert Negoita a declarat pentru REALITATEA.NET ca in 2009, cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale, cineva din preajma ANAF i-a cerut mita 500.000 de euro pentru a evita controalele. „Cineva mi-a facut o propunere, eu am refuzat-o categoric, n-am lasat loc de discutii si acolo s-a inchiat discutia. Drept urmare am avut un control abuziv in urma caruia mi s-a pus sechestru”, a declarat Robert Negoita.
In luna februarie, anul trecut, omul de afaceri Robert Negoita a pierdut procesul deschis impotriva ANAF la Curtea de Apel Bucuresti, prin care cerea instantei suspendarea sechestrului instituit pe bunurile sale pentru neplata unor datorii de aproape 28 de milioane de euro catre bugetul de stat. Aceasta declaratie trebuie interpretata ca un denunt. Reactia normala a autoritatilor ar fi ca imediat sa se sesizeze si sa ne informeze despre acest lucru print-un comincat. Ne indoim ca se va intampla asa ceva.
Aceasta nu este singura acuzatie de luare de mita la adresa reprezentantilor ANAF. Iata acum un autodenunt de la un strain. Antonello Celestini, un om de afaceri italian care a facut denuntul la DNA in cazul functionarului ANAF Adrian Gavrila, a declarat la Realitatea TV ca Viorel Comanita, fost adjunct al directorului general al Vamii din cadrul ANAF si actualmente sef interimar la Autoritatea Nationala a Vamilor, i-a cerut bani pentru a putea aduce tutun in tara. Celestini a mai spus ca i s-a promis ca daca plateste poate sa faca ce vrea in tara pentru ca ,,are spatele asigurat”.

Dosarul Ploiesti, anunt DNA: s-a ajuns „la persoane cu functii inalte
Procurorul de sedinta al DNA a sustinut, joi, ca ancheta in cazul sefului Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, se va extinde, intrucat anchetatorii nu se asteptau ca actiunea lor sa conduca la persoane cu functii mai inalte decat cea a acuzatului, scrie Gandul.
“Desi a semnat declaratia olografa, nu a semnat-o si pe cea tipizata, deoarece este probabil vorba de denunturile pe care le-a facut. Actiunea penala se va extinde in acest caz mult mai mult, deoarece noi nu ne-am asteptam ca atiunea care l-a vizat pe el sa ne conduca mult mai sus, la persoane cu functii mai inalte decat ale sale”, a sustinut, in fata judecatorilor, procurorul DNA, la judecarea recursului sefului Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, care cere sa fie eliberat din arest.
Tribunalul Bucuresti a decis in 25 februarie arestarea lui Cornel Costea.
Este de subliniat faptul ca mentinerea in arest, pe motivatia data de judecatori precum ca, “sunt date ca se incearca sa se zadarniceasca adevarul prin influentarea martorilor, in conditiile in care acesta nu impunea intocmirea documentelor vamale pana nu-si primea comisioanele”.
Iata unde sunt banii pentru pensii, pentru plata profesorilor sau a medicilor. Iata cum pot fi bani pentru retete compensate sau pentru investitii, pentru locuri de munca sau pentru o Justitie corecta (dreapta), care sa judece cu aceeasi balanta saracul sau bogatul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.