Diesel din soare, apa si CO2
Oamenii de stiinta au modificat genetic un organism care secreta combustibil diesel oriunde este lumina solara, apa si dioxid de carbon.
Compania de biotehnologie Joule Unlimited sustine ca poate produce combustibil diesel si etanol la cerere, extrem de rapid.
Cercetatorii companiei din Cambridge, Massachussetts, spun ca pot produce combustibilul folosit de motoarele de avioane folosind aceleasi ingrediente care fac iarba sa creasca. Ei sustin ca poate fi facut oriunde si costa cat cel mai ieftin combustibil fosil.
Site-ul companiei Joule descrie reusita drept „independenta energiei”, desi multi sunt inca sceptici.
Philip Pienkos, cercetator la Laboratorul National de Energie Regenerabila, a declarat ca tehnologia creata de Joule este minunata insa nu a fost dovedita, iar afirmatiilor lor despre eficienta sunt umbrite de dificultatile pe care ar putea sa le aiba prin colectarea combustibilului produs de organismul lor.
Scepticii spun ca Joule trebuie sa isi demonstreze mai intai tehnologia pe scara larga.
Joule spun ca organismele sale, niste cianobacterii, pot produce circa 57.000 de litri de diesel pe acru, anual, de patru ori mai eficient decat procesul de creare a combustibilului din alge. Cianobacteriile se gasesc peste tot si sunt usor de modificat genetic.
Organismele sunt modificate pentru a secreta etanol sau hidrocarburi, baza mai multor combustibil, precum dieselul, ca produs al fotosintezei.
Compania vrea sa construiasca laboratoarele langa fabrici, pentru a se folosi de emisiile lor de dioxid de carbon.
Joule va construi primul laborator pentru a testa tehnologia la scara larga anul acesta, iar daca totul merge bine, dieselul produs de aceste organisme va putea fi disponibil pe piata in doi ani