Senatul a adoptat, Coplata in sistemul medical

Senatul a adoptat,
Coplata in sistemul medical

0 238

Plenul Senatului, a votat, luni, in calitate de prima camera sesizata, proiectul de lege care introduce coplata in sistemul medical. Legea care prevede introducerea „tichetului moderator de sanatate” pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a fost votata cu 53 de voturi „pentru” si 51 „impotriva”. Suma maxima de plata va fi de 600 lei anual pentru un pacient, prag peste care nu se va mai percepe coplata. Legea adoptata de Senat a plecat spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor, camera decizionala.
Actul normativ are la baza „tichetul moderator de sanatate”. Legea stabileste ca suma maxima a coplatii intr-un an calendaristic va fi de 600 de lei, dupa aceasta valoare asiguratii beneficiind de servicii medicale gratuite.
Valoarea coplatii, lista serviciilor medicale pentru care se va incasa aceasta, precum si data de la care se va aplica vor fi stabilite prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Exceptari/scutiri de la plata
Proiectul de lege are in vedere obligativitatea coplatii in sistemul medical pentru toti asiguratii, cu exceptia copiilor, pana la 18 ani. Exceptati mai sunt si tinerii pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi sau absolventi, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, a ucenicilor sau a studentilor daca nu realizeaza venituri din munca.
De asemenea, sunt scutiti de coplata bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate si pensionarii care au venituri de pana la 700 de lei lunar.
Potrivit Ministerului Sanatatii, in total, de la sistemul de coplata vor fi exceptate 8.006.507 persoane, iar estimarele arata ca prin coplata se vor adauga 378 milioane lei anul sistemului de sanatate.
Potrivit Ministrului Sanatatii, Attila Cseke, prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii si tarifele de coplata, iar in prezent se preconizeaza, de exemplu, plata a 5 lei pentru un consult la medicul de familie si a 10 lei pentru un consult la spital.

Interventii in sedinta de plen
Proiectul de lege privind introducerea coplatii in sistemul medical a fost votat de plenul Senatului cu 53 de voturi pentru si 51 impotriva.
Senatorii care au luat cuvantul si care au fost impotriv ca proiectului legislativ au argumentat ca acesta vine intr-un „moment nepotrivit”, ca impune „biruri suplimentare” si ca nu va reusi sa rezolve problemele sistemului medical. De partea cealalta, senatorii din arcul puterii au mentionat ca sistemul de coplata „exista deja la noi”, doar ca se face „la negru” si ca o astfel de lege va „aduce mai multa disciplina in sistem'”.
Presedintele Comisiei de sanatate, senatorul PSD, Ion Rotaru:
„Proiectul vine intr-un moment foarte nepotrivit. Acum cand noi impozitam pensiile si cand scadem salariile. Se vor impune biruri suplimentare care vor fi resimtite de cei cu venituri reduse. Iar ele nu vor rezolva problema sistemului. Nu prin impunerea de noi taxe vom rezolva problema, ci prin acordarea finantarii necesare sistemului de sanatate. Pacientii vor simti o retinere sa mearga la emdic pentru a nu mai plati in plus o taxa”.
Senatorul UDMR, Tiberiu Gunthner:
„Sistemul de coplata functioneaza si acum. El functioneaza, dar la negru. Este un sistem care sta la baza sistemuluid e sanatate din tara noastra. Nu cred ca are rost sa inchidem ochii si sa spunem ca nu este asa. El exista. Si mai exista din partea populatiei disponibilitatea de a contribui suplimentar atunci cand sistemul o cere. Sigur, introducerea coplatii nu va inlocui total plata serviciilor medicale la negru, dar ar putea aduce mai multa disciplina in sistem”.

Introducerea sistemului de coplata constituie unul din angajamentele Guvernului in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Senatul a mai votat si propunerea Senatorului PNL, Minerva Boitan care a cerut retrimiterea actului normativ la comisia de specialitate pentru un raport suplimentar. Solicitarea a fost respinsa cu 52 de voturi „impotriva” si 49 „pentru”.
„Initiativa introduce o taxa de accesare in sistem de 600 de lei pe an. E un moment total nepotrivit si s-a facut in pripa, stiind ca ne aflam intr-un sistem subfinantat. Stim ca exista coplata si la nivelul altor tari din UE, dar consideram ca nu aceasta este modalitatea prin care vom creste resursele din sistem. Proiectul nu a fost analizat si de economisti, iar acest lucru se vede. De aceea, solicit retrimiterea lui la comisie”, a declarat Minerva Boitan.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.