Somnul de calitate vs combaterea obezitatii
A manca cu moderatie, a face exercitii fizice si a evita grasimile sunt conditii esentiale pentru a combate excesul de greutate. Exista insa un alt factor, mai putin cunoscut, care ne ajuta sa ne pastram silueta: somnul de calitate. Lipsa de odihna duce la cresterea productiei de grelina si la diminuarea leptinei, cei doi hormoni care reglementeaza senzatia de foame, si care fac sa creasca pofta de mancare, noteaza ziarul ABC.
“Grelina este produsa in principal de stomac si sporeste senzatia de foame. Leptina este generata de celulele grase si indica lipsa de rezerve metabolice si de caloriiâ€, explica Empar Lurbe, cercetator principal la Centrul de Investigatie Biomedica si Fiziopatologica a Obezitatii si a Nutritiei (CIBERobn), din Madrid care studiaza relatia dintre somn si obezitate.
“S-a constatat ca o ora in plus de somn diminueaza cu pana la 36% posibilitatea ca tinerii sa sufere de obezitateâ€, spune dr. Lurbe. Un studiu recent realizat de Universitatea din Stanford care sustine aceasta teorie arata ca persoanele, care dorm mai putin de cinci ore, produc niveluri mai mari de grelina si mai putina leptina, comparativ cu cei care dorm, de exemplu, opt ore.
Consecinta cea mai importanta a acestor alterari neuroendocrine este cresterea poftei de mancare. Mai rau este ca in aceste situatii simtim nevoia sa mancam, nu legume, ci alimente hipercalorice bogate in carbohidrati care consuma energia pe care o producem in timpul somnului. O supraalimentare, care evident duce la crestere in greutate.
Nu numai ca avem pofta de alimente nesanatoase, dar si scade cheful de a face exercitii fizice, iar rezultatul este combinatie exploziva care favorizeaza acumularea de grasimi.
Pentru a evita acest cumul de lipide, oamenii de stiinta recomanda un regim alimentar sanatos, cu un nivel redus de zaharuri si, mai ales, sa se doarma suficient, pentru ca s-a dovedit ca este un factor important in controlul greutatii.
Pentru a obtine un somn odihnitor, expertii recomanda adultilor sa doarma intre 6 si 8 ore pe zi, iar copiiilor pana la zece ore. Sunt in schimb interzise televizoarele in camera de dormit, cititul in pat, vizionarea de filme sau de programe care sa solicite intens activitatea cerebrala cu o ora inainte de calculare si, mai ales, consumul de cafea sau tutun dupa ora cinci seara.
Sunt cateva din sfaturile pe care CIBERobn le recomanda pentru a evita tulburarile de somn.