Se cauta profesori de religie la sate

Se cauta profesori de religie la sate

0 235

La sate se inregistreaza o criza acuta de profesori de religie.
In Moldova, materia a ajuns sa fie predata de ceilalti profesori care au fost instruiti cateva zile si li s-au asigurat niste ghiduri pentru a fi profesori de religie temporari.
In orele de religie, copiilor le sunt citite pasaje din biblie de dascali nespecializati in teologie.
Unii preoti din diferite sate ale tarii nu pot preda, deoarece nu au studii superioare, asa cum cere Legea Educatiei.
„Avem preot in sat, dar el nu poate sa predea elevilor, fiindca nu are studii superioare, asa cum cere Ministerul Educatiei. In trecut i-am propus fostului preot, dar acela a refuzat spunand ca este ocupat cu inmormantarile, botezurile si sarbatorile religioase”, spune Eva Parlog, directoarea scolii din Petrosu.
Situatia aceasta are loc si in alte localitati, unde religia este predata de profesori de istorie, geografie sau chimie.
Mitropolia Basarabiei a oferit o strategie de instruire a profesorilor vara trecuta, cand au trimis formatori in raioane sa-i instruiasca pe profesorii de la sate cum sa predea religia.
O alta problema scoasa in evidenta de catre reprezentantii Mitropoliei Basarabiei, intr-o conferinta de presa, este insuficienta de manuale. Mitropolia Basarabiei a oferit scolilor 50.000 de manuale pentru copiii din clasele primare, iar in viitorul apropiat de peste Prut vor fi aduse alte 20.000 de volume.
Mai mult, religia a devenit o materie total neastractiva, fiind studiata in foarte multe institutii de invatamant ca obiect optional.
Clericii Mitropoliei Basarabiei explica interesul redus al elevilor prin faptul ca initial s-a facut multa publicitate negativa, au fost discutii in contradictoriu intre reprezentantii bisericii, Guvern si organizatiile neguvernamentale.

„Imi e, totusi, imposibil sa inteleg pe ce se bizuie alergia unora la ideea insasi a unei educatii religioase cuviincioase. Bine condusa, ea nu poate decat sa consolideze educatia pura si simpla, sa-i dea anvergura si temei. […] a face din cultura religioasa o indeletnicire facultativa e a le oferi o libertate riscanta. Aud mereu ca, prin educatia religioasa din scoala, se inculca „victimelor” o „ideologie” gata facuta, pentru care nu li s-a dat sansa lieberei alegeri. E un principiu pedagogic aiuritor. Daca toti copiii ar fi invitati sa aleaga „liber” intre scoala si joaca, probabil ca majoritatea ar alege joaca.”
Andrei Plesu – „Despre frumusetea uitata a vietii”, editura Humanitas, 2011, pp.102-103

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.