Descoperire romaneasca de senzatie, Celulele care ar putea regenera inima!

Descoperire romaneasca de senzatie,
Celulele care ar putea regenera inima!

0 246

La cinci ani dupa prima recoltare de sange placentar in regim privat din Romania, Institutul National de Patologie “Victor Babes” a incheiat un parteneriat cu prima banca de celule stem de la noi din tara, compania Cord Blood Center din Cluj, cu ajutorul careia vor fi realizati pasi importanti in studierea telocitelor, precum si in medicina regenerativa. Una dintre noile descoperiri consta in faptul ca telocitele ar putea contribui la repararea pulmonara si la refacerea muschiului schleletic, alaturi de “repararea cardiaca” dupa infarctul miocardic.
“Tandemul telocite-celule stem este un subiect de interes general pe plan mondial. Peste tot in lume exista interes pentru studierea acestor celule, numai in Romania nu se intampla acest lucru. Aici nu exista nicio teza de doctorat care sa trateze telocitele. Avem nevoie de fonduri de cercetare pentru a ne putea dezvolta. In momentul de fata noi suntem niste simpli vanzatori de idei, dar de idei fezabile”, a declarat Acad. Laurentiu Popescu, Presedintele Academiei de Stiinte Medicale din România.
Cu referire la la spijinul oferit de compania Cord Blood Center, Tudor Panu, director general, a declarat: “Avem o obligatie importanta fata de cercetare. Oferim acest sprijin financiar deoarece consideram ca investim in cercetarea de varf pe plan mondial si pentru ca medicina regenerativa ar putea fi pasul viitor in medicina”.
“De ce exista un interes scazut in Romania pentru studierea telocitelor? Din pacate nu stim ce gandesc romanii, dar va pot spune ca exista publicatii care au interdictie sa vorbeasca despre telocite”, a completat acad. Laurentiu Popescu, fara sa ofere explicatii pentru presupusa interdictie invocata.
Telocitele, prezente in aproape toate organele corpului, coordoneaza prin intermediul prelungirilor extrem de lungi si subtiri alte tipuri celulare, stabilind cu acestea contacte de tip “sinapse stromale”. Grupul cercetatorilor romani condusi de Laurentiu Popescu a studiat prezenta telocitelor atat in organe cavitare (inima, tub digestiv, plaman, uter, trompa uterina), cat si necavitare (pancreas, glanda mamara, placenta), si in invelisul organelor (pleura, pericard, peritoneu). In decursul cercetarii, s-a pus accent pe implicarea de maxima importanta a telocitelor in recuperarea cardiaca dupa infarctul miocardic.
Cercetatorii au descoperit acest tip de celule cautand altceva. “Studiam de mai multi ani mucoasa gastrica si intestinala cu ajutorul unui microscop. In timpul studiilor am vazut in pancreas ca invelisul celulelor stem si niste prelungiri nu sunt doar celulele stem, ci altceva”, a spus Acad. Popescu.
Cercetarile se desfasoara la Institutul National de Patologie Victor Babes, unde “culturi de celule sunt puse in contact cu celule stem si telocite”. Celulele stem fac minuni odata injectate la un pacient care a supravietuit unui infarct miocardic: ele repara, practic, miocardul. Telocitele sunt “aghiotantii” celulelor stem, directionandu-le.
“Incercarile de tratament, daca sunt puse in combinatie si cu telocitele, vor duce la rezultate si mai bune”, a declarat Acad. Laurentiu M. Popescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.