Cele mai bune alimente de post
Postul este in primul rand o perioada de disciplinare spirituala, care trebuie insotita insa de o alimentatie sanatoasa. In post mai ales este recomandat sa ne preparam noi mancarea, desi gasim in comert tot felul de mancaruri de post gata preparate, in fast-food-uri sau hipermarketuri.
Alimentele procesate sunt extrem de gustoase, dar nu au valoare nutritionala. Astfel noi mancam fara sa ne hranim (in plus acumulam si tot felul de toxine) si apoi ne imbolnavim.
Atunci cand postim, se declanseaza exact aceleasi mecanisme de purificare ca si atunci cand avem febra. Apa fierbinte poate fi deci deosebit de utila atunci cand postim.
Putem s-o aducem la punctul de fierbere si apoi o vom lasa sa se aseze putin. Cand spalam vasele cu apa rece, ele raman unsuroase; in mod asemanator apa fierbinte este necesara si in organismul nostru pentru a dizolva mai usor si mai eficient toxinele si pentru a le scoate din organism prin pori, rinichi, etc.
Este recomandata o dieta diversificata (leguminoasele – fasolea, soia boabe, mazarea, bobul, lintea – sunt o excelenta sursa de proteine; nuciferele (nuci, alune, seminte de dovleac etc. neprajite si nesarate) contin omega 3 si alti acizi grasi „buni”) Nucile se pastreaza in coaja si se desfac doar inainte de consumare, altfel se oxideaza.
Asadar, printre alimentele de baza sunt: soia, fasolea, ciupercile, nucile, alunele, ceapa, zarzavaturile, care contin necesarul zilnic de proteine, lipide, vitamine, saruri minerale si oligoelemente, cu efecte atat nutritionale cat si adjuvante in diabet, purificarea sangelui, convalescenta, anemie, oboseala cronica si regenerarea tesuturilor intoxicate prin alimentatie.
Se mai recomanda consumul de sucuri naturale si salate din morcov, sfecla rosie, telina, patrunjel, pastarnac, gulii, varza, spanac si salata verde, cu efecte bune pentru orice varsta, incepand cu sugarii, in cazuri de anemii, avitaminoze, intoxicatii, tulburari gastrice, hepato-biliare, stomacale si cardiace. Salatele servite cu ulei nerafinat si otet sau lamaie precum si legumele proaspete, taiate marunt sau rase, isi pastreaza continutul in vitamine, iar celuloza, ca fibra vegetala, usureaza digestia, fiind un bun laxativ natural si stimulent al tranzitului intestinal.
Consumatorii de varza, conopida si tomate reduc riscul imbolnavirii de cancere la stomac, plamani si prostata.
Pe toata durata postului este binevenita o cura sistematica cu vitamine (A, C, E si complexul B), care intra in compozitia unor enzime ce inactiveaza o serie de compusi cancerigeni si protejeaza organismul de efectele nocive ale radiatiilor.