Elevii romani prezinta tulburari de comportament

Elevii romani prezinta tulburari de comportament

0 247

Peste 200.000 de copii din Romania sufera de tulburari comportamentale, insa doar 8.000 dintre acestia au fost diagnosticati de medicul specialist si urmeaza un tratament adecvat , a declarat, joi, prof. dr. Iuliana Dobrescu, medic primar psihiatrie infantila la Spitalul Obregia din Capitala.
Inadaptarea comportamentala a unor elevi vizeaza, in pricipal, tulburarile relationale ale acestora cu parintii, profesorii, colegii si incalcarea regulilor colectivitatii scolare si extrascolare.
Este vorba de modificari comportamentale mai putin grave, dar suparatoare, de tipul: minciuna, violente verbale, copiatul la ore, fumatul ostentativ, refuzul de a saluta, bruscarea fetelor de catre baieti, cat si abateri grave: furtul repetat, vagabondajul, actele de spargere sau talharie, consumul curent de alcool sau droguri, etc.
Profesorii se confrunta de obicei cu tulburari de conduita mai usoare, dar destul de frecvente sunt in ultimul timp si abaterile severe, care cer mult timp si efort pentru a fi eradicate.
Conditiile favorizante cuprind acele imprejurari si situatii care faciliteaza comiterea delictului.
Reunite sub denumirea generica ADHD, aceste tulburari comportamentale se manifesta prin imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni, hiperactivitate si fobie fata de scoala.
Potrivit specialistilor, dintr-o scoala cu 500 de elevi, 15-35 de copii prezinta risc de ADHD.
Potrivit specialistilor, tulburarile comportamentale pot avea consecinte negative asupra educatiei si stilului de viata. Astfel potrivit datelor statistice, 61,8% din totalul elevilor cu ADHD reusesc sa incheie studiile liceale, in timp ce, in randul celor care nu au tulburari comportamentale, ponderea este de 98,7%, informeaza Realitatea.net.
Incidenta este mai mare in ceea ce priveste dificultatea de invatare – 45,5% din totalul copiilor cu ADHD, fata de 1,3% la cei fara tulburari. In privinta riscului suspendarii sau exmatricularii din unitatea de invatamant, acesta este prezent la 70,9% din totalul copiilor cu ADHD, fata de 21,3% in cazul celor care nu au tulburari comportamentale. Ingrijorator este si procentul celor care consuma droguri sau tutun – aproape dublu la copiii cu ADHD, fata de restul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.