CNAS – dosarul electronic de sanatate

CNAS – dosarul electronic de sanatate

0 246

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat, vineri, proiectul sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sanatate finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea totala a proiectului este de 164.307.038,87 lei din care asistenta financiara nerambursabila este de 132.505.677,51 lei, a spus presedintele CNAS, dr. Lucian Duta.
El a anuntat ca vineri au inceput procedurile de licitatie pentru a se vedea cine implementeaza sistemul, proceduri care se vor derula pe o perioada de doua luni.
Potrivit acestuia, obiectivul specific al proiectului il reprezinta implementarea sistemului national al dosarului electronic de sanatate al pacientului si livrarea lui la cheie. Presedintele CNAS a explicat ca dosarul electronic de sanatate se va constitui intr-o „colectie de inregistrari electronice” cumulate din diverse surse si locuri, datele vizate pentru stocare urmand a fi de tipul istoric medical, alergii, imunizari, rezultatele de la testele de laborator, documente produse in timpul procedurilor medicale etc.
Dosarul va documenta orice diagnostic sau masura terapeutica intr-o maniera standardizata. Dr. Lucian Duta a precizat ca, in acelasi timp, se vor elabora toate ghidurile terapeutice necesare acestei masuri.
Presedintele CNAS a subliniat ca majoritatea statelor europene implementeaza sau intentioneaza sa implementeze sisteme electronice care sa acopere mai mult sau mai putin din activitatile sistemelor sanitare nationale, dar este o certitudine faptul ca se doreste integrarea si interconectarea sistemelor sanitare nationale ale statelor membre ale UE.
Presedintele CNAS a subliniat ca spre sfarsitul acestui an, odata cu finalizarea realizarii cardului de sanatate, sistemul va avea o componenta de control foarte importanta a banilor. Potrivit acestuia, spre sfarsitul lui 2011 vor fi distribuite primele carduri, dar procesul de distributie va incepe efectiv in primul trimestru din 2012. Duta a mentionat ca a fost incheiat procesul de achizitie publica pentru cipul care va fi folosit pentru card, urmand procedura pentru achizitia aplicatiei electronice.
Duta a mai spus ca pacientul care primeste reteta poate merge la orice farmacie sa o ridice, ea putand fi ridicata fractionat, adica in cazul in care pacientul nu gaseste toate medicamentele prescrise, poate merge la alta farmacie.
Presedintele CNAS a mentionat insa ca este posibil sa mai apara probleme in sistem pana vor fi toate datele exacte, el spunand ca in prezent mai apar probleme deoarece Casa OPSNAJ si cea a Transporturilor urmeaza sa intre in cateva zile in bazele de date, in cazul Casei OPSNAJ fiind necesar un sistem de securitate specific.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.