Sunday Times: europarlamentari, dispusi sa-si vanda serviciile.

Sunday Times: europarlamentari, dispusi sa-si vanda serviciile.

0 224

Trei europarlamentari, intre care si Adrian Severin, au fost dispusi „sa-si vanda serviciile” contra unor sume de bani unor jurnalisti ai ziarului britanic „Sunday Times” care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby, informeaza AFP.Cei trei sunt social-democratul roman Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Interne, Ernst Strasser.
Jurnalistii britanici le-au propus celor trei europarlamentari sa devina membri ai unei companii de consultanta si sa promoveze anumite amendamente. In schimb, acestia ar fi primit sume de bani, care s-ar fi ridicat la valori de mii de euro. Sumele ar fi ajuns pana la 100.000 de euro, potrivit cotidianului francez liberation.fr.
Ziarul britanic estimeaza ca acest caz este „unul dintre cele mai mari scandaluri”, pe care Parlamentul European l-a cunoscut in 53 de ani.
„Doua dintre amendamentele privind protectia consumatorilor in Uniunea Europeana apar in documentele oficiale ale UE si sunt pe cale sa devina lege”, sustin jurnalistii de la ziarului britanic, adaugand ca textul este identic cu cel pe care l-au prezentat europarlamentarilor, noteaza si cotidianul francez Le Monde.
Agentia France Press noteaza ca Adrian Severin, membru al Grupului Socialistilor si Democratilor, a trimis un mesaj falsilor lobby-isti. „Doar sa va aduc la cunostinta ca amendamentul pe care il doriti a fost depus la timp”, sustine europarlamentarul. Ulterior, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”, mai noteaza AFP.
Dupa ce Sunday Times a dezvaluit identitatea celor trei asa-zisi lobbysti, Adrian Severin a asigurat ca ceea ce facut nu a fost ilegal, iar celialti doi europarlamentari au sustinut ca stiau de la bun inceput ca era o actiune a unor ziaristi si ca au dorit sa constate doar pana unde va ajunge demersul jurnalistilor.
Intr-un interviu acordat, duminica HotNews.ro, Adrian Severin a declarat ca nu ar fi dispus „sa faca un act procedural pe bani”, explicand ca asa zisii lobby-isi au fost de rea credinta:”ei au exagerat de la inceput, mi-au propus chiar o suma mai mare: 16.000″.
Europarlamentarul roman a explicat ca a fost contactat de doua persoane, in luna decembrie 2010 care pretindeau ca sunt directori ai companiei britanice Taylor Jones Public Affairs, oferind toate datele de contact ale acelei firme.
Ei i-au propus sa fie membru al bordului de consultanti al firmei, oferind astfel consultanta pe teme politice:”Am dreptul sa ofer consultanta, cu o singura conditie: sa nu fie informatii confidentiale. Mi-au prezentat un contract pe care am facut o serie de modificari pentru a fi in acord cu reglementarile in vigoare….ei mi-au cerut sa le dau consultanta si sa-i ajut sa depuna un amendament, dar eu nu am depus amendamentul asa cum mi-au cerut ei, nu am vrut sa o fac si nu am cerut niciun ban”.
Adrian Severin sustine ca in luna ianuarie a semnat acel contract, mentionand ca „lobby-ul este reglementat; ilegal este sa faci un act procedural contra cost” si ca nu a incasat suma de 12.000 de euro, despre care se vorbeste, „desi pentru ceea ce am facut pentru ei imi datoreaza bani. Am facut analize, am pierdut timpul
pentru ei”.
Intrebat cine a depus pana la urma amendamentul pe care il doreau lobby-istii, Severin l-a numit pe Sebastian Bodu.
La randul sau, europarlamentarul Sebastian Bodu (PDL) admite pe blogul sau ca el a fost cel care a prezentat amedamentul dar ca nu a primit nici un ban si ca a depus amendamentul “cu buna credinta” fara sa fie influentat de Adrian Severin.
Severin sustine ca a solicitat presedintelui PE masuri penale impotriva ziaristilor de la Sunday Times
Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca a cerut presedintelui PE sa ia in calcul „masuri penale” fata de ziaristii de la Sunday Times si ca discuta cu firme de avocatura pentru deschiderea unei actiunii de defaimare in Marea Britanie.
Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe, a prezentat si el un amendament, cerand ulterior ca banii sa ii fie trimisi in contul unei firme cu sediul la Londra. „Nu se pune problema sa dezvalui asa ceva”, a declarat el.
Ernst Strasser se retrage complet din politica
Cel de-al treilea deputat, fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser, le-a declarat jurnalistilor: „Eu sunt un lobbyist”, inainte de a prezenta un proiect de amendament celor doi colegi ai sai dintr-o comisie resposabila cu legislatia respectiva. Un compromis a fost obtinut in favoarea lobbyistilor, a dat asigurari Strasser. Deputatul a cerut sa i se plateasca o prima transa de 25.000 de euro in contul unei firme pe care o detine in Austria.
Europarlamentarul austriac, liderul europarlamentarilor austrieci in cadrul fractiunii popularilor europeni (PPE), a anuntat ca se retrage complet din politica ca urmare a „campaniei politice” indreptate impotriva sa, la scurt timp dupa relatarea din cotidianul britanic Sunday Times, informeaza APA.
Cotidianul Wiener Zeitung sustine ca retragerea lui Strasser survine la doar cateva ore dupa ce liderul OVP, vicecancelarul Josef Proll, ii solicitase public acest pas. Vicecancelarul austriac a calificat conduita lui Strasser dept „inacceptabila”.
Potrivit cotidianului austriac Der Standard, Strasser se pare ca ar fi incasat cel putin jumatate de milion de euro pe an, dat fiind ca intr-una dintre inregistrarile video ale jurnalistilor britanici el precizeaza ca „onorariul” sau de lobbyist este de 100.000 de euro pe an, precum si ca dispune deja de „cinci clienti”.
Parlamentul European va deschide o ancheta „in profunzime”
Parlamentul European (PE) a anuntat duminica ca va deschide o ancheta privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva a trei eurodeputati, relateaza AFP.
„Acuzatiile aduse de Sunday Times sunt grave, iar Parlamentul European le trateaza cu seriozitate”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al PE, Jaume Duch.
Contactat de Sunday Times, vicepresedintele PE, Diana Wallis a promis o ancheta „in profunzime”.

Sursa: EURACTIV

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.