Copiii trebuie lasati sa piarda timpul
Noile cercetari in domeniul psihologiei infantile arata ca bombardarea prescolarilor cu informatii care depasesc capacitatea lor de intelegere poate avea efecte inverse celor anticipate de parinti. Curiozitatea si creativitatea, esentiale pentru invatarea pe termen lung.
Doua mari universitati americane (MIT si Berkeley), in parteneriat cu revista „Cognition” au demarat doua proiecte de studii referitoare la educatia timpurie si la rolului ei in dezvoltatea cognitiva a copiilor.
Acestia pledeaza pentru ca gradinita si cresa sa NU devina o ,,a doua scoala”, ci sa-si pastreze statutul initial: locurile in care cei mici interactioneaza unii cu ceilalti prin joaca sau prin activitati in aer liber, descoperind pas cu pas lumea care ii inconjoara. Ei spera sa gaseasca cat mai multe argumente in favoarea teoriei lor.
Psihanalistul Alfred Dumitrescu are o explicatie pentru tendinta de a „imbuiba copiii cu informatii” de la varste fragede. El crede ca parintii isi transfera propriile temeri asupra micutilor. „E vorba de anxietatea parintilor. De aceea, ei le ofera toate instrumentele si echipamentele necesare, uneori exagerand, pentru a le asigura copiilor ceea ce ei numesc «succesul in viata». E un fel de cursa a alarmarilor: cinci limbi straine, cursuri de informatica, balet, inot”.
Riscul major e ca cel mic devine un simplu executant al unui scenariu creat de altii si asa va fi si mai tarziu, in calitate de adult.
Tocmai pentru a preintampina aceasta situatie, expertul le da un sfat parintilor: „Acordati copiilor vostri un timp pentru a pierde timpul: de a visa, de a calatori cu mintea in universul povestilor, de a crea situatii ipotetice”.