Firmele vor putea reesalona datoriile la Fisc
Firmele private din Romania vor putea beneficia de reesalonarea datoriilor la stat, printr-o ordonanta de urgenta adoptata, duminica, de Guvern, a declarat prim-ministrul Emil Boc, citat de Agerpres.
Esalonarea se va face pe o perioada de pana la cinci ani si este oferita si companiilor de stat, dar si persoanelor fizice, potrivit oficialilor guvernamentali.
„Nu vizam instituirea niciunui tratament discriminatoriu intre public si privat, conditiile se aplica in maniera egala tuturor, noi trebuie sa ne asiguram ca aceste datorii reesalonate se platesc si exista garantii corespunzatoare pentru plata lor, dar in acelasi timp avem interesul ca firmele care sunt pe piata sa nu intre in incapacitate de plata sau insolventa”, a subliniat premierul.
Esalonarile se vor aplica datoriilor gestionate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), referitoare, de exemplu, la impozitul pe profit sau pe venit si la accize.
Contribuabilii care doresc esalonari ale acestor datorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care prezentarea de garantii si existenta unor comenzi in derulare, in cazul firmelor, sa nu fie in insolventa sau sa nu se gaseasca in procedura de dizolvare.
„Scopul acestui act normativ este de a sprijini firmele, intreprinzatorii care au perspectiva de dezvoltare economica, se afla in fata unor comenzi pe care le-ar putea derula, au viitor economic, dar au probleme in aceste momente, determinate de dificultatile financiare generate de criza si exista riscul insolventei si incapacitatii de plata”, a spus Emil Boc.
Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, contribuabilii care vor solicita esalonare la plata trebuie sa constituie garantie. Garantiile pot fi garantii reale sau o scrisoare de garantie.
In cazul in care se constituie garantie reala si se solicita esalonare pe perioada mai mare de un an, se va constitui garantie suplimentara intre 10 si 40%, in functie de perioada.
Daca esalonarea este peste un an, se constituie o garantie suplimentara de 10%, iar daca firma solicita esalonare de pana la cinci ani, garantia suplimentara ajunge la 40%.
Ca facilitate, pentru firmele care constituie garantie prin scrisoare de garantie, se va suporta o dobanda de 0,03%. Contribuabilii care constituie garantii reale vor suporta dobanda de 0,04%, a mentionat ministrul.
In cazul persoanelor fizice care solicita esalonare, dar creantele supuse esalonarii sunt mai mici de 5.000 de lei, nu se constituie garantii, iar in cazul persoanelor juridice, nu se solicita garantii la creante sub 20.000 de lei, a precizat Ialomitianu.
O alta conditie pentru contribuabilii care solicita esalonari consta in depunerea declaratiilor fiscale pana in momentul in care acestia solicita aceasta esalonare.
Totodata, solicitantii de reesalonari trebuie sa se gaseasca in dificultate economica, dar sa aiba capacitate financiara in perioada acordarii esalonarii sa-si poata plati aceste obligatii.