IPS Andrei Andreicut – intronizat!

IPS Andrei Andreicut – intronizat!

0 225

IPS Andrei Andreicut a fost intronizat, vineri, de ziua Bunei Vestiri, ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, precum si ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Ceremonia de intronizare a fost oficiata de un sobor de 25 de arhierei, condusi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel. La finalul ceremoniei patriarhul l-a condus pe IPS Andrei Andreicut pe treptele Catedralei din Cluj-Napoca, pentru a-l prezenta multimii ca nou mitropolit. In cadrul ceremoniei, PS Iustin Sigheteanu a citit Gramata Patriarhala de inscaunare, iar ulterior, IPS Andrei a primit din partea PF Daniel insemnele de mitropolit. Acestea sunt engolpionul, crucea pectorala si carja de mitropolit, precum si camilafca neagra cu cruce, care se pune pe cap, si mantia de mitropolit. De fiecare data cand inaltului ierarh i se ofera unul dintre insemne, corul canta ”Vrednic este”.
Ultimul insemn care i s-a oferit mitropolitului Andrei Andreicut a fost carja mitropolitana, timp in care PF Daniel a citit o rugaciune in care se spune: ”aceasta carja este pentru pastorirea turmei cuvantatoare a lui Hristos din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, cea incredintata Inalt Preasfintiei Voastre”.

PF Daniel a explicat, in discursul sau din timpul intronizarii, ce inseamna fiecare simbol mitropolitan in parte.
Potrivit inaltului prelat, crucea pectorala simbolizeaza ”iubirea jertfelnica a lui Hristos ca izvor de lumina, har si intarire”. Ea semnifica ”jertfa si Invierea lui Hristos, dar si dificultatile si bucuriile slujirii sacerdotale”.
Engolpionul este un medalion pe care este imprimata imaginea lui Iisus Hristos sau a Maicii Domnului, care simbolizeaza iubirea smerita pentru biserica si pentru mantuirea oamenilor. Acesta insemn ii aminteste arhiereului sa cultive aceasta iubire.
Camilafca neagra este semnul distinctiv al mitropolitului in Biserica Ortodoxa Romana. El simbolizeaza harul care acopera si pazeste ca un voal pe pastorul monah smerit si jertfelnic pentru a cultiva, in acelasi timp, comuniunea cu Dumnezeu prin rugaciune si comuniunea ecleziastica, prin comunicare sinodala la nivelul mitropoliei.
Crucea de pe camilafca arata ca acesta are o demnitate si o responsabilitatea in plus fata de ceilalti ierarhi din mitropolie. Carja arhiereasca simbolizeaza demnitatea si responsabilitatea arhipastorului care va da seama in fata lui Dumnezeu de sufletele celor incredintati lui.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.