Romania a aderat la Pactul Euro Plus

Romania a aderat la Pactul Euro Plus

0 213

Romania, alaturi de alte cinci state membre ale Uniunii Europene, a aderat prin angajament la Pactul Euro Plus.
„Pana la acest Consiliu (European de primavara – n.r.) se numea Pactul pentru competitivitate. Pentru ca de la lansare si pana astazi au fost state din afara zonei euro care au dorit sa devina parte a Pactului de competitivitate, s-a adoptat denumirea de Pactul Euro Plus. Au fost sase state din afara zonei euro, printre care si Romania, care au aderat astazi prin angajament la Pactul Euro Plus”, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu, la finalul Consiliului European de primavara.
Potrivit sefului statului, unul dintre pilonii pactului este legat de stimularea competitivitatii, Traian Basescu mentionand ca obiectivele acestuia sunt si ale Guvernului Romaniei.
„Spre exemplu, costul muncii in acord cu productivitatea este un efort pe care guvernul l-a facut in tot anul 2010. Se incearca sa se armonizeze costul muncii cu productivitatea. Un alt obiectiv al pactului este reducerea birocratiei care este iarasi un obiectiv in plina derulare in Romania”, a adaugat in context presedintele Basescu.
El a mai spus ca Pactul Euro Plus are in vedere si imbunatatirea educatiei, lucru care in Romania s-a facut prin adoptarea noii Legi a educatiei ce pune accent pe competente. Basescu a completat ca in domeniul cercetarii Romania nu a reusit sa faca foarte multe lucruri, dar a subliniat ca acest lucru ar trebui sa devina si pentru tara noastra o prioritate.
Potrivit sefului statului, un alt pilon al Pactului Euro Plus este legat de stimularea fortei de munca.
„Nimic mai actual pentru Romania decat adoptarea noului Cod al muncii, care prin prevederile lui se incadreaza perfect in conceptul de flexi-securitate. Este iarasi o zona in care Romania a facut deja pasi. Reducerea muncii la negru este un alt obiectiv al acestui pilon, formarea continua este iarasi un proces care la noi se deruleaza, ba mai mult, chiar cu bani europeni”, a declarat Traian Basescu.
Un alt pilon al pactului este legat de sporirea sustenabilitatii finantelor publice, a aratat seful statului, punctand ca acest lucru este extrem de important in politicile guvernamentale romanesti pentru ca vizeaza sustenabilitatea sistemului de pensii, de sanatate, a fondului de somaj.
„Schimbul de bune practici, combaterea fraudei si evaziunii fiscale care sunt expres mentionate in deciziile consiliului – iata ca nu avem niciun motiv sa nu fim parte a acestui Pact Euro Plus”, a afirmat seful statului.

Presedintele a evidentiat efortul depus de Guvern, in ultimii doi ani, pentru consolidarea stabilitatii financiare a Romaniei. „Aici trebuie create si niste mecanisme de alerta timpurie, spre exemplu care sa avertizeze tendintele de a se intra intr-o perioada de instabilitate financiara. Si, de asemenea, trebuie creata capacitatea de interventie rapida a guvernelor cand se pune problema aparitiei unor elemente de alerta timpurie legate de o eventuala instabilitate financiara”, a adaugat seful statului.

Traian Basescu a mentionat, de asemenea, ca Guvernul Romaniei a luat, in perioada de criza, masuri care astazi permit tarii noastre, cel putin din punct de vedere al legislatiei adoptate, sa se aseze perfect pe obiectivele Pactului Euro Plus.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.