1 aprilie – povestea zilei pacalelilor

1 aprilie – povestea zilei pacalelilor

0 238

Supranumita si Ziua Pacalelilor, 1 aprilie este alaturi de 1 iunie si una dintre zilele preferate ale copiilor, care incearca in fiecare an sa isi pacaleasca parintii si profesorii. Pentru cei cu simtul umorului dezvoltat si cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distractie.
1 aprilie – Pacaleala lui Noe sau a bisericii?
Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamant uscat dupa ce inundatia a inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie.
O a doua ipoteza, acceptata de majoritate, sustine ca originea zilei de 1 aprilie are legatura cu schimbarea calendarului gregorian. In vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 Ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in anul 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an pe 1 Ianuarie. Cativa oameni care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti „April fools” (nebuni de aprilie).

SARBATOARE INTERNATIONALA
Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, , Norvegia, Germania si Franta. In Franta cel care cade victima unei pacaleli este numit „poisson d?Avril” (peste de aprilie), in Anglia este numit „noddy”, iar in Scotia acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo”(cuc de aprilie).
Ziua Pacalelilor este sarbatorita in Franta prin cadouri constand fie in felicitari cu pesti, fie in bomboane de ciocolata in forma de peste. Exista in Franta si o traditie de a prinde pe spatele celui pacalit un peste de hartie cu un ac cu gamalie.
Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului. Pacalelile facute dupa ora pranzului, deci dupa ora 12, se spune ca aduc ghinion celui care pacaleste.

PACALELI IN LUME
In 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca legislatura statului Alabama a hotarat sa schimbe valoarea numarului Pi, rotunjindu-l la valoarea 3;
In anul 1950, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit;
Acum cativa ani, anumite siteuri din China si Coreea au anuntat ca Bill Gates a fost asasinat.
Google a anuntat ca va dubla spatiul de stocare pe Gmail.
BBC: Shakespeare a fost francez
In 1915, un pilot francez de pe frontul celui de-al Doilea Razboi Mondial a survolat tabara germana si a aruncat o incarcatura ce parea a fi o bomba. Soldatii germani au fugit speriati in toate partile, insa, dupa ce au constatat ca nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de „bomba” care, de fapt, era o minge de fotbal insotita de mesajul „Pacaleala de 1 Aprilie!”.
In 1957, una dintre cele mai respectate emisiuni de la BBC, Panorama, a lansat o alta „bomba”: datorita conditiilor meteo favorabile, fermierii elvetieni au reusit sa obtina o recolta senzationala de spaghete.
Si mai gogonata a fost minciuna mediatizata pe 1 aprilie 1962 de singurul post de televiziune din Suedia, care emitea alb-negru. Directorul tehnic al postului a aparut pe micul ecran si le-a spus telespectatorilor ca, datorita unei noi tehnologii, oricine va putea vedea programele in culori, cu conditia sa acopere ecranul cu o folie transparenta de plastic.
Pe 1 aprilie 1965, cotidianul danez Politiken titra pe un ton cat se poate de serios: „Parlamentul a votat ca toti cainii sa fie vopsiti obligatoriu in alb”. Multi cititorii nu au intuit farsa nici dupa ce au citit ratiunea acestei masuri, scrisa in aceeasi stire: „Scopul este cresterea securitatii pe sosele, in conditiile in care cainii albi sunt mult mai vizibili decat ceilalti”.
Tot despre o lege noua vorbea, pe 1 aprilie 1993, postul german de radio Rundfunk. „Practicantii jogging-ului in parcuri vor trebui, de-acum incolo, sa alerge cu cel mult 4 kilometri pe ora in aceasta perioada a anului, pentru a nu deranja veveritele, aflate in sezonul de imperechere”.
In 1997, utilizatorii de internet din toata lumea au fost bombardati cu mesajul: „Internetul se inchide intre 31 martie si 2 aprilie, pentru curatenia de primavara”. In mesaj se spunea ca vor fi aruncate la gunoi toate casutele postale nefolosite de multa vreme si paginile web inactive.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.