Conferinta ZEN – dezvoltare personala la Brasov

Conferinta ZEN – dezvoltare personala la Brasov

0 247

La invitatia Maestrului Myoken, una dintre putinele femei-maestru zen din Europa, Barbara Kosen, este prezenta pentru a treia oara in Romania.
Mokusho Zen House are astfel placerea sa va invite la Zen, Calea Libertatii, o conferinta introductiva sustinuta de Maestra Kosen.
Conferinta va avea loc in data de 7 aprilie 2011, de la ora 18.00, in mansarda „Casa Baiulescu” din Brasov, si va consta intr-un dialog de aproximativ doua ore cu Maestra Kosen pe tema fundamentelor practicii zen si a relatiei acesteia cu viata cotidiana.
Dupa o introducere privind istoria zenului, a originilor sale budiste si a dezvoltarii sale milenare, conferinta va sublinia principalele trasaturi ale practicii zen, influenta acesteia asupra vietii cotidiene si ce inseamna sa fii practicant zen in societatea moderna.
Barbara Kosen Richaudeau s-a nascut la Paris. in timp ce studia antropologia, l-a intalnit pe Maestrul Taisen Deshimaru si, din acel moment, viata sa a luat directia Caii Zen. Si-a urmat Maestrul pana la moartea acestuia (1982) ca una dintre discipolii cei mai apropiati, ducand in acelasi timp o viata cotidiana activa: crescandu-si copiii alaturi de sotul ei, lucrand ca sculptorita, etc. in 1985 a luat responsabilitatea Dojo-ului din Geneva unde a dat invatatura pentru 10 ani. in 1993 a primit Transmisiunea Dharmei (shiho) din mainile Maestrului Kosen Thibault, vechi discipol al Maestrului Deshimaru. Se muta in 1995 la Madrid unde fondeaza Mokusan Dojo si Asociatia Zen Taisen Deshimaru. in anul 2001 fondeaza Shorin-Ji, Templul Padurii Trezirii.
In prezent, Maestra Kosen da invatatura in Mokusan Dojo Madrid si Shorin-Ji si calatoreste frecvent in Europa si America de Sud, conducand perioade de practica intensa (sesshin) si dand invatatura. Are doi copii si o pisica.

FILOSOFIA ZEN
Zen este o practica sau un exercitiu de meditatie prin care sunt anihilate toate distinctiile de ordin dualist: adevarat-fals, eu-tu, subiect-obiect, etc. Multi cunoscatori ai Zen, din afara spatiului japonez, sustin ca Zen nu ar fi o religie, ci mai degraba o filosofie. Cei mai multi japonezi se rezuma la a afirma simplu: “Zen este tocmai Zen”. Pentru japonezi este valabil proverbul: „cine stie ce este Zen, nu spune mai mult, iar cel care spune mai mult, nu stie ce este Zen”.
Zen este o scoala mahayanista care s-a dezvoltat la inceput in China (sec. VI-VII) ca urmare a intalnirii dintre budism si taoism. A patruns in Japonia prin filiera coreeana. Prima scoala japoneza de meditatie a luat fiinta in sec. al XII lea.
Termenul “zen” este o prescurtare a cuvantului “zazen”. Zazen este compus din doua cuvinte: “za” – a sedea si “zen” – in mediatie, cufundare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.