Uniformizarea salariilor in Educatie – mestesug de tampenie
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a propus pe 31 martie 2011, sindicatelor un proiect de act normativ pentru uniformizarea salarizarii in invatamant, astfel incat cei care au castigat in instanta majorarea salariilor sa nu beneficieze de aceste sume si sa ramana cu salarii egale cu ale celorlalti profesori, conform Mediafax.
Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca ministrul Daniel Funeriu le-a propus sindicalistilor sa accepte acest proiect de act normativ care prevede o grila de uniformizare „in minus” a tuturor salariilor din educatie.
Reprezentantul FSLI, Constantin Rada, a spus ca peste 80% dintre cadrele didactice care au intentat proces statului pentru majorarea salariala de 33% au castigat in instanta, iar sindicatele nu pot fi de acord cu anularea acestui drept.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca intentia guvernului de a plafona salariile personalului didactic este o incalcare grava a drepturilor pe care profesorii le-au castigat in instanta si cer demisia premierului Emil Boc si a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu.
Cei de la FSLI mai spun ca se vor adresa forurilor internaționale pentru a li se face dreptate in acest caz.
Premierul a insistat ca bugetul nu poate suporta onorarea acestor mariri. Emil Boc a mai spus ca efortul bugetar pentru 2011, necesar eventualei aplicari a majorarii de 50% a salariilor din educatie, s-ar ridica la 500 de milioane de euro, adaugand ca o decizie privind modul de promovare a actului normativ care sa plafoneze salariile va fi luata dupa primirea avizelor.
Uniformizarea salariilor din educatie, criticata!
Opozitia critica o posibila asumare a raspunderii in acest caz
La polul opus, opozitia considera ca o posibila angajare a raspunderii in acest caz este un demers profund neconstitutional.
Liderul PSD, Victor Ponta, spune ca nu se pot modifica hotarari judecatoresti pronuntate de instante in temeiul legilor adoptate tot de parlament si aflate in vigoare la momentul pronuntarii judecatorilor.
In opinia sa, cei care sustin plafonarea salariilor profesorilor trebuie sa raspunda penal.
„Daca Emil Boc va face acest lucru, cred ca suntem obligati sa-i depunem plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti si cei care vor sustine acest lucru, in momentul in care legea se va aplica in Romania trebuie sa plateasca din punct de vedere penal”, a spus Victor Ponta.
La randul sau, fostul ministru al educatiei, liberalul Cristian Adomnitei, sustine ca incalcarea hotararilor instantelor judecatoresti constituie un fapt deosebit de grav.
„Daca se pastreaza aceasta logica, guvernul poate da maine orice lege prin care proprietatea cetatenilor romani, fie ca vorbim de casa, de masina sau de companii, poate fi luata de catre stat, de guvern, de fapt, pentru ca asta face guvernul Boc, da o lege prin care modifica hotarari judecatoresti”, a spus Cristian Adomnitei.
Sindicatele sunt decise sa se adreseze forurilor internationale
Profesorii sunt nemultumiti de proiectul executivului deoarece, din discutiile preliminare ale sindicatelor cu ministrul educatiei, sperau la o uniformizare a salariilor, dar nu prin taierile drepturilor castigate in instanta, ci prin cresterea tuturor salariilor la nivelul celor pe care il au cadrele didactice din Botosani si Suceava, marite cu 33% prin decizii judecatoresti.
Sindicatele spun ca ceea ce intentioneaza sa faca guvernul demonstreaza ca in Romania nu mai exista separarea puterilor in stat.
Anularea unor hotarari judecatoresti este anti-constitutionala si anti-democratica, mai spun liderii sindicali, decisi sa conteste actul normativ al guvernului si sa se adreseze forurilor internationale.
„Este un fapt fara precedent ca un prim-ministru, care este si profesor de drept constitutional, sa-si imagineze ca printr-o lege poate bloca punerea in executie a unor hotarari judecatoresti. Legea 221, pana in momentul de fata, nu a fost abrogata de nici o alta lege. Deci ea trebuie pusa in executie”, a declarat presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu.
Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, considera ca guvernul refuza sa aplice legea.
„Statul de drept nu mai exista in Romania. In Romania nu se mai poate vorbi de o democratie autentica si evident ca, dupa ce o sa apara acest act normativ, pentru ca asa cum stau lucrurile, se pare ca nimeni nu ne opreste.
„Vom ataca atat la Curtea Constitutionala, cat si la Inalta Curte de Casatie in contencios. Si in paralel, ne vom adresa si forului international pentru ca, totusi, Romania este o tara memebra a UE. Practic, guvernul calca in picioare puterea judecatoreasca”, a spus Simion Hancescu.
Ion Iliescu despre o eventuala angajare a raspunderii Guvernului pe plafonarea salariilor profesorilor: Un gest la disperare
O eventuala angajare a raspunderii Guvernului pe plafonarea salariilor profesorilor nu reprezinta „o noutate”, fiind „un gest la disperare al guvernantilor”, a declarat vineri presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, citat de Agerpres.
„O noua noutate, nu-i nimic nou pe frontul de vest, cum se spune. (…) Nu numai ca nu-i legal, nu-i legal nici macar sa nu mareasca salariile cu atat mai mult sa le plafoneze. Dar, sunt masuri la disperare, n-au solutii, n-au resurse si atunci…”, a afirmat Ion Iliescu, inainte de a participa la conferinta „Global Progressive Forum”, desfasurata in cadrul Congresului ECOSY.
Fostul sef de stat a spus ca, din punctul sau de vedere, intentia Guvernului de a plafona salariile profesorilor contravine drepturilor cetatenilor, salariatilor.