Alergiile in perioada calda

Alergiile in perioada calda

0 274

Perioada friguroasa incepe sa fie uitata mult asteptata primavara aduce, pe langa vreme frumoasa si buna dispozitie, si simptome ale alergiilor, motiv de multe ori de disconfort si de afectare a calitatii vietii, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adriana Camuescu, medic primar alergologie si imunologie clinica la Novo Medica – Centru de excelenta in boli alergice si respiratorii. „De departe, alergia cel mai frecvent intalnita in sezonul cald este rino-conjunctivita indusa de polenuri. Nu oricine poate dezvolta simptomele acestei boli, ci doar cei cu predispozitie genetica, atopicii. Acestia dezvolta un raspuns anormal, exagerat, la contactul cu polenurile prezente in mod obisnuit in aer in sezonul cald, raspund manifestat ca stranut, secretie nazala apoasa, abundenta, obstructie nazala, prurit nazal si conjunctival, lacrimare, inrosire a ochilor. Parte dintre polinozici (alergicii la polen) pot dezvolta, in sezonul cald, si simptome de astm, manifestate ca greutate in respiratie, tuse, respiratie suieratoare”, a explicat specialistul.
Polenurile implicate cel mai frecvent in aparitia manifestarilor de alergie in zona noastra geografica sunt cele ale gramineelor – vegetatie ce creste spontan in parcuri, gradini, spatii verzi, si ale cerealelor de cultura, a spus dr. Camuescu.
Ca si in cazul altor afectiuni alergice in care agentul declansator a fost identificat, primul pas in controlul simptomatic este evitarea alergenului, dupa cum a aratat dr. Camuescu.

Un alt aspect util de luat in seama este acela de a programa vacantele pe cat posibil in afara perioadelor in care simptomele de alergie sunt prezente si in zone cu concentratie scazuta de polen – vacantele la mare sunt o buna optiune pentru pacientii polinozici.
Tratamentul rino-conjunctivitei si astmului induse de sensibilizarea la polen consta in administrarea de medicatie simptomatica avand rol antihistaminic, ce contracareaza efectele histaminei produse in cursul reactiei alergice sau cu rol antiinflamator, ce intervine in lantul de reactii care determina inflamatia caracteristica acestor boli.

Dr. Camuescu a subliniat ca desensibilizarea poate fi indicata numai dupa un consult alergologic, in urma caruia se vor stabili diagnosticul complet, gradul de severitate al bolii, tipul de polen care a produs sensibilizarea, modalitatea de administrare a vaccinului. In prezent, pe piata sunt disponibile vaccinuri cu administrare injectabila, dar si sublinguala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.