Trim.1= doar 1,195 milioane salariati in industrie

Trim.1= doar 1,195 milioane salariati in industrie

0 217

Agentii economici estimau pentru finele primului trimestru al acestui an, numarul mediu de salariati va ajunge la circa 1,195 milioane persoane, cu circa 4,7% mai putini comparativ cu perioada similara a anului anterior. Aceasta cifra este urmare a unei evaluari facute printr-un sondaj de Comisia Nationala de Prognoza. In opinia agentilor economici, trendul descendent al disponibilizarilor fortei de munca din sectorul industrial manifestat pe parcursul anului anterior va continua si anul acesta, dar cu o dinamica in continua scadere.

In ultimul trimestru al anului 2010, s-a inregistrat o scadere de circa 88.000 persoane a salariatilor din industrie, ceea ce reprezinta o reducere cu 6,8% comparativ cu trimestrul IV din 2009.
La nivelul anului 2010 s-a inregistrat o scadere a numarului de salariati de 10,5%. Ramurile cu cea mai mare reducere de personal au fost tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor (24,8%), alte activitati extractive (23,1%), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor (22,1%) si fabricarea altor mijloace de transport (21,3%).
Singurele ramuri care au inregistrat la nivelul anului cresteri ale numarului de salariati au fost fabricarea produselor din tutun (13,3%), desi nivelul productiei acestei ramuri s-a redus s-a redus cu 19%, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (2,4%) si extractia minereurilor metalifere (0,3%)
De asemenea, agentii economici se asteapta ca, in primul trimestru, costul unitar real cu forta de munca sa inregistreze o crestere cu 6,8% comparativ cu trimestrul anterior si o scadere cu circa 5,2% fata de trimestrul similar din 2010.
Costul unitar real cu forta de munca in industrie a inregistrat in anul 2010 o scadere cu 12,1% fata de anul anterior datorita dinamicii reduse a castigului brut real de 2,8%, in timp ce productivitatea muncii in aceasta perioada a cunoscut o majorare substantiala.
In ceea ce priveste productivitatea muncii, agentii economici estimeaza pentru trimestrul I 2011, comparativ cu trimestrul anterior, o scadere de circa 5,4%, din cauza unei reduceri mai ample pentru volumul productiei industriale comparativ cu disponibilizarile fortei de munca din industrie. Comparativ cu trimestrul I 2010, se asteapta o crestere a productivitatii muncii cu 11,7%
In concordanta cu evolutiile productiei industriale si efectivului de salariati din industrie, productivitatea muncii a inregistrat la nivelul anului 2010 o crestere cu 17% fata de anul 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.