Fraudarea BIR, faza – condamnarilor, urmaririlor internationale si schimbarilor de nume!

Fraudarea BIR,
faza – condamnarilor, urmaririlor internationale si schimbarilor de nume!

0 214

Primul din sefii cei mari din SIF-uri (fostele FPP) acazut. Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, luni, condamnarea omului de afaceri Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul privind falimentarea (BIR), relateaza Gazeta de Sud.
Instanta a admis recursurile celor patru persoane inculpate si a hotarat ca omul de afaceri Dinel Staicu va executa sapte ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu.
Totodata, Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, iar fostul functionar Radian Raceala a primit cinci ani de inchisoare cu executare, in timp ce fosta functionara Viorica Dutu a fost condamnata la patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de incercare de noua ani.
Cei patru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in noiembrie 2006. Potrivit DNA, in perioada iulie 1999-februarie 2000, Ion Popescu, Radian Raceala si Viorica Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de 106.786.123.000 de lei vechi si credite in valoare de 80.535.611.000 de lei vechi catre unsprezece societati comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanta au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, fiind acordate unor societati nou-infiintate, in conditii favorabile cesionarilor, relateaza Agerpres.
Dinel Staicu a solicitat si a obtinut incheierea conventiilor de cesiune de creanta si a contractelor de credit cu incalcarea dispozitiilor legale si a folosit sumele de bani astfel obtinute in interesul altor societati pe care le controla. O parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folositi de inculpat la cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla.
Valoarea mare a contractelor incheiate contrar dispozitiilor legale, modalitatea in care au fost aprobate imprumuturile, folosirea sumelor de bani obtinute in interesul altor societati, creditele care depaseau cu mult valoarea fondurilor proprii ale bancii au reprezentat modalitati prin care Dinel Staicu i-a ajutat pe functionarii bancii sa comita infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Procurorii sustin ca prejudiciul cauzat bancii este de 187.321.734.408 lei vechi la nivelul anului 2000.

Politia il cauta pe Dinel dupa numele vechi
In tentativa de aplicare a legi Politia nu l-a mai gasit „acasa” Dinel Staicu a fost dat in urmarire internationala. Este adevarat ca acesta a fost cautat la adresele de la casele (are multe case) cunoscute a fi proprietatea lui, Dinel Staicu fiind unul din cei mai mari „afaceristi” postrevolutionari.
Marea surpriza sta in faptul ca toti, inclusiv Interpolul, cauta un individ care are o condamnare definitiva pe numele de Dinel Staicu. Surpriza sta in faptul ca acesta nume a fost abandonat de catre ultimul mare sef al SIF Oltenia. Noul nume al lui Dinel Staicu, respectiv Nutu Dinel, a devenit legal de la 1 aprilie (fara pacaleala autoritatilor ci doar a romanilor care mai cred in statul de drept), cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare abia azi (miercuri 06.04.2011)
Dinel Staicu a devenit, in mod oficial, Nutu Dinel, de la 1 aprilie, insa baza nationala de date se actualizeaza la zece zile, au declarat reprezentanti ai Politiei Capitalei pentru Mediafax. Deci, conform procedurilor, informatiile de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date, vor fi actualizate abia in jurul datei de 10 aprilie.
Trebuie precizat ca autoritatile au emis mandatul de urmarire pe numele „Dinel Staicu”, pentru ca nici instanta, nici Politia nu fusesera informate ca procedura schimbarii de nume a fost dusa la bun sfarsit inainte de emiterea mandatului de executare a pedepsei cu inchisoarea. Asta da lucratura!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.