Reducerea a 10.000 de posturi din MAI blocate la Senat
Proiectul de lege privind reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor, care prevede reducerea numarului de posturi cu aproape 10.000, pentru incadrarea in cheltuielile bugetare aprobate prin legea bugetului de stat, nu a intrunit luni suficiente voturi pentru a fi adoptat de Senat. Proiectul actului normativ a primit un raport de respingere din partea comisiei de resort, cea pentru Munca, votul fiind fundamentat pe faptul ca „reducerea numarului de politisti va duce la accentuarea mediului infractional, aflat deja in crestere”, acest punct de vedere fiind sustinut si in plen, in cadrul dezbaterilor generale, de saptamana trecuta, de mai multi senatori ai opozitiei.
Raportul de respingere nu a intrunit insa suficiente voturi pentru ca legea sa fie respinsa, iar la votul pe proiectul de lege, fiind vorba de una organica, nu s-au intrunit 69 de voturi nici pentru a fi respinsa, nici pentru a fi aprobata (67 de voturi pentru, 46 impotriva si nicio abtinere).
Potrivit bugetului de stat aprobat in decembrie 2010, numarul maxim de posturi bugetate pentru MAI este in jur de 132.000, cifra anuntata si de ministrul Traian Igas, la dezbaterea legii, miercurea trecuta.
Proiectul de lege pentru incadrarea cheltuielilor MAI in bugetul aprobat prevede reducerea numarului de angajati prin trecerea in rezerva, retragerea din activitate, incheierea contractelor de munca, incetarea raporturilor de serviciu.
Numarul de posturi ocupate de politisti, cadre militare in activitate, soldati si gradati voluntar, preoti militari, functionari publici si personal contractual ar urma sa se reduca cu aproximativ 10.000, alte 8.000 de posturi vacante urmand sa dispara.
Nominalizarea angajatilor ale caror raporturi de munca urmeaza sa inceteze ar urma sa se faca pe baza unor criterii de evaluare, de catre o comisie speciala constituita in acest scop, la nivelul fiecarei unitati a aparatului central a MAI.
Senatul este prima Camera sesizata