CNAS sub control parlamentar

CNAS sub control parlamentar

0 209

Senatorii au adoptat, miercuri, o propunere legislativa prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) devine institutie publica autonoma si functioneaza sub control parlamentar, informeaza Agerpres. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.
Astfel, Parlamentul va fi institutia care va numi presedintele CNAS, din randul membrilor Consiliului de Administratie al Casei, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, pentru un mandat de 7 ani, instituindu-se totodata obligativitatea ca reprezentantii Casei sa prezinte anual Parlamentului un raport de activitate.
In ce priveste numirea celorlalti membri ai CA al CNAS – trei dintre acestia sunt numiti de primul-ministru, la propunerea ministrului Sanatatii, a celui al Muncii si a celui al Finantelor, patru sunt desemnati de partidele politice parlamentare, la propunerea Parlamentului, opt membri sunt propusi de confederatiile patronale si sindicale, iar doi sunt numiti de comisiile de specialitate din Parlament la propunerea Consiliului National al Persoanelor Varstnice.
De asemenea, o alta modificare a legii nr. 95/2006, aprobata miercuri de plenul Senatului, vizeaza faptul ca ANAF va colecta contributia de asigurari de sanatate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, controlul colectarii realizandu-se tot de catre Parlament.

Potrivit propunerii legislative, sumele colectate in contul Fondului vor fi „in permanenta la dispozitia CNAS”.
„Din totalitatea sumelor colectate, CNAS, prin presedintele sau, in calitate sa de ordonator principal de credite, va repartiza pana la 80% din sume, dar nu mai putin de 50%, in mod proportional, spre gestionare Caselor judetene de Asigurari de Sanatate si Casei de Asigurari a municipiului Bucuresti, urmand ca diferenta sa se constituie intr-un fond de redistribuire al CNAS”, se precizeaza in raportul Comisiei de sanatate din Senat.
De asemenea, este prevazut faptul ca bugetul Fondului va fi aprobat anual de Parlament, intr-un capitol distinct in legea bugetului de stat, la propunerea CNAS inaintata Guvernului.

Propunerea legislativa, care a fost initiata de parlamentari reprezentand toate grupurile parlamentare, a fost aprobata cu 61 de voturi pentru, 13 impotriva si 32 de abtineri, legea fiind ordinara. Senatorii au aprobat si raportul favorabil cu amendamente intocmit de Comisia pentru sanatate din Senat cu 61 de voturi pentru, 19 voturi impotriva si 25 de abtineri.
Dupa aprobarea propunerii legislative, senatorul PNL Minerva Boitan, a sustinut ca este firesc ca CNAS sa functioneze sub control parlamentar atata timp cat Casa gestioneaza ‘banul fiecaruia’, iar parlamentarii sunt reprezentantii cetatenilor.

„Noi dorim sa fie autonoma Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru ca ea administreaza banul fiecaruia dintre noi. Pentru a elimina orice suspiciune vizavi de utilizarea incorecta a Fondului Casei, mi se pare foarte normal ca Parlamentul sa fie institutia care sa controleze colectarea sumelor la acest Fond. Casa administreaza banul asiguratului, iar Parlamentul este forul reprezentantilor cetatenilor, astfel ca relatia este absolut corecta. Parlamentul va alege conducerea Casei, iar in fata parlamentarilor se vor face darile de seama cu privire la utilizarea fondului Casei. De asemenea, ANAF va trebui sa dea socoteala tot in fata Parlamentului”, a sustinut aceasta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.