Leurda – un usturoi verde care face minuni

Leurda – un usturoi verde care face minuni

0 239

Prin mirosul pe care il emana ne face sa ne gandim la banalul usturoi, insa leurda poate avea numeroase influente pozitive asupra sanatatii noastre. Fiind foarte raspandita in acest sezon ar fi pacat sa nu profitam de beneficiile pe care ni le ofera.
Usturoiul salbatic, asa cum mai este denumita leurda, isi face aparitia in luna aprilie in zonele de campie umeda, sub stufarisuri sau in zonele de padure, evidentiindu-se printr-un miros intepator, asemanator usturoiului. Frunzele se culeg in lunile aprilie-mai, inainte de inflorire, iar bulbii spre sfarsitul verii.
Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa in cazul persoanelor cu stomac sau colon foarte sensibil poate provoca stari de jena sau mici crampe.
Proprietatile sale sunt variate, aducand beneficii importante organismului.
Leurda ajuta la purificarea sangelui, dar si la vindecarea unor boli de piele.
Pe de alta parte, leurda are un efect favorabil asupra aparatului digestiv, ajutand la depurarea acestuia.
In cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala este recomandata consumarea a una sau doua frunze de leurda pe zi, prin mestecare efectiva.
Fluidizeaza sangele. Ajuta la imbunatatirea memoriei. Trateaza eficient insomnia. Imbunatateste activitatea intestinala. Amelioreaza insuficienta respiratorie provocata de tuse. Stopeaza diareea acuta si cronica insotita de balonari si colici. Grabeste vindecarea ranilor. Este folosita in tratarea hipertensiunii arteriale. Accelereaza procesul de recuperare dupa un accident vascular. Previne si trateaza guturaiul. Inlatura efectele nocive ale nicotinei si ale fumatului. Este eficienta in tratarea reumatismului. Ajuta la combaterea eczemelor. Favorizeaza circulatia cerebrala.
Numita si usturoita, este cunoscuta ca leac din timpuri imemoriale. Dacii o numeau aiurda (ai=usturoi) si o foloseau pentru bolile rinichilor si ca depurativ. Avand proprietati asemanatoare usturoiului, leurda este folosita ca detoxifiant de primavara, pentru curatarea sangelui, a plamanilor si a tractului digestiv.
Primavara se recomanda curele de minimum trei saptamani cu doua portii de salata de leurda pe zi, iar pe parcursul anului se recomanda 4 cure cu ulei de leurda timp de o luna.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.