Dati un ban pentru Cioran!
George Brailoiu este patronul roman al firmei KDF Energy, o societate prospera care se ocupa cu tranzactionarea de certificate de energie pe piata mondiala. Firma se simte foarte bine, ba chiar este prospera. Se intampla ca patronul Brailoiu sa fi devenit alaltaieri invidiatul castigator al licitatiei de la Paris, unde s-a scos la vanzare lotul de manuscrise si corespondenta al lui Emil Cioran din perioada romaneasca, inaintea de plecarea definitiva in Franta. Dupa ce a reusit o performanta remarcabila in materie de cultura si management, Brailoiu va recidiva cu inca o lovitura: intentioneaza sa doneze statului roman nepretuitele documente pentru care a platit la Paris peste jumatate de milion de euro. Judecand dupa specificul activitatii pe care o practica si intentiile pe care le are, putem spune ca domnul Brailoiu da o gura de oxigen nesperata – si nemeritata, as spune – statului roman. Probabil patronul cu veleitati de mecena si-i fi spus ca daca tot vinde oxigen, sa conecteze la aparate si Romanika, o tara care devine tot mai dependenta de aerul cu portia, pentru ca este tot mai incapabila sa respire de una singura.
Incidentul prin care scrierile lui Emil Cioran se vor intoarce in Romania, de unde au plecat de altfel, este un nou exemplu din seria miilor in care statul se dovedeste un mamut anchilozat, care striveste sub trupul matahalos chiar resursele care l-ar ajuta sa se descurce. George Brailoiu s-a inscris la licitatie in ultima secunda, dintr-un impuls de moment dupa ce a auzit la radio informatia despre licitatia de la Paris. Ministerul Culturii stia inca de anul trecut despre scoaterea la licitatia a manuscriselor lui Cioran. N-a avut capitol in buget pentru asa ceva si chiar daca ar fi avut i s-ar fi taiat probabil la primul infarct al economiei. Dar nu l-a impiedicat nimeni sa gandeasca o strategie gen „Dati un leu pentru Ateneuâ€, care a salvat monumentul din Capitala fara vreun efort din partea statului idiot. Exemplul era atat de la indemana incat titlul campaniei era mai mult decat sugerat. Cu un slogan de genul „Dati un ban pentru Cioran†ar fi facut sa se scobeasca in buzunare nu doar miliardarii patriei, dar chiar si studentei saraci care l-au citit pe ilustrul cinic, mort in saracie la Paris, unde a trait toata viata din mila statului. A celui francez, desigur. Chiar si destinul unora dintre scrierile lui minore licitate deunazi in capitala Frantei se incarca cu toata nedreptatea strivitoare din pricina careia a suferit permanent. O carte postala in care scria in tara doua randuri despre cum moare de foame s-a vandut cu 12.000 de euro.
Sa nu uitam detaliul ca la licitatie au participat totusi si Biblioteca Centrala Universitara si TVR, care au reusit chiar sa-si adjudece unele piese din colectie inainte ca Brailoiu sa-si exercite dreptul de a supralicita pentru intreg lotul de manuscrise. Povestea mai include un amanunt, care face din start diferenta intre detinatorul KDF Energy si colegii sai patroni din Romania. Cand a auzit stirea despre licitatia de la Paris, Brailoiu asculta Radio France International.
C’est tout.
Vifor Rotar