Floriile – obiceiuri pascale arhaice (II)

Floriile – obiceiuri pascale arhaice (II)

0 215
Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar.
Invierea lui Lazar este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc. In popor se crede ca Lazar era un fecior tanar, fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara.
Potrivit traditiei, intr-o sambata Lazar a plecat cu oile la pascut, lasand-o pe mama-sa sa faca placinte. Urcand intr-un copac sa ia muguri pentru animale, isi aduce aminte de placinte. Se grabeste sa coboare, cade si moare.
 
Potrivit legendei ca Lazar ar fi murit de dorul placintelor, exista obiceiul ca in aceasta sambata, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor impartind placinte de post.
– Pomii fructiferi sau butucii de vie impodobiti pentru a da rod bogat si manos. – In aceasta zi este bine sa se aeriseasca hainele.
– Se dau vitelor sa manance crengi de salcie pentru a se inmulti si a fi sanatoase tot anul. – Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.
– Nu trebuie sa te speli pe cap in aceasta zi, caci vei albi. Se pot spala totusi, dar numai cu apa sfintita. – La miezul noptii se fierbe busuioc in apa si cu fiertura te poti spala pe cap, pentru a avea un par sanatos si frumos.
– Cine nu serbeaza ziua aceasta se va umple de pistrui.
– Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune.
– Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti.
– De Florii, este bine sa mananci peste, este cum se spune dezlegare la peste.
 
Va urma…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.