Centenarul Cioran de la Brasov nu a evitat perioada legionara

Centenarul Cioran de la Brasov nu a evitat perioada legionara

0 265

La 100 de ani de la nastere, Emil Cioran a fost comemorat si la Brasov. Orasul de care este legat un an din viata filosofului, care a predat la Liceul Andrei Saguna intre 1936 si 1937. Profesori de la universitatile George Baritiu, Transilvania, Spiru Haret si Henri Coanda au omagiat opera lui Cioran, fara sa ocoleasca perioada legionara, despre care majoritatea exegetilor evita sa vorbeasca, de parca episodul din biografia – si gandirea – profundului filosof nici nu ar fi existat. Manuscrisele cioraniene romanesti, vandute recent la licitatie in Franta, au fost adjudecate de un om de afaceri roman, care a promis ca le va dona Academiei Romane.
Emil Cioran s-a nascut pe 8 aprilie 1911, la Rasinari, judetul Sibiu. Prima carte – Pe culmile disperarii – aparuta in 1934 in Romania a fost distinsa cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati si premiul Tinerilor Scriitori Romani. Intre anii 1936 si 1937, Cioran a fost profesor de filozofie la Liceul Andrei Saguna din Brasov, dupa care a plecat in Franta si nu s-a mai intors in tara.
Cioran a fost un ganditor torturat de sentimente si obsesii violente precum problema morții și a suferinței, alienarea omului, sensul tragic al istoriei, sfarșitul civilizației, amenințarea Raului, viața ca expresie a exilului metafizic al omului. „A fost atras de ideile miscarii legionare, in care a vazut o reflectare a proiectului nietzschean asupra omului. Credea in vindecarea societatii prin purificare extrema” au spus la Brasov cei care au vorbit despre el. „A visat schimbarea la fata a Romaniei, a fost exasperat de tragedia culturilor mici si a incercat sa denunte ceea ce numea golurile istorice si psihologice ale poporului roman”.
Saptamana trecuta, corespondenta si operele scrise in limba romana de Emil Cioran au fost scoase la licitatie la Paris, unde au fost adjudecate in schimbul sumei de 405.000 de euro. Surpriza nu este atat pretul cat amanuntul ca pesoana care si-a adjudecat licitatie este un om de afaceri roman. Patronul filantrop se numeste George Brailoiu si conduce o societate prospera chiar si in timp de criza, specializzata in tranzactionarea de certificate energetice la nivel mondial. Brailoiu s-a inscris la licitatia de la Paris pe ultima suta de metri, dupa ce a auzit la radio stirea despre scoaterea la licitatie in capitala Frantei a manuscriselor romanesti si a corespondentei aflate pana saptamana trecuta in posesia urmasilor familiei Cioran. Imediat dupa castigarea licitatiei a declarat ca va dona documentele statului roman.
Emil Cioran s-a stins din viata la Paris la varsta de 84 de ani, in mansarda in care a locuit decenii alaturi de partenera sa, Simone Boue.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.