ANSVSA, nu exista contaminare radioactiva

ANSVSA,
nu exista contaminare radioactiva

0 241

Analizele realizate pana in prezent din produse alimentare si furaje recoltate de pe teritoriul Romaniei sau importate din tari terte nu au indicat contaminare radioactiva sau depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, prevazute de legislatia nationala sau comunitara in vigoare, anunta Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). „Determinarile realizate de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si de reteaua de laboratoare de la nivel national ale Autoritatii infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv sau cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri, AGERPRES, de ANSVSA.
Astfel, in cursul anului 2010 s-au analizat la nivel national un numar de 4.407 de probe din punct de vedere al gradului de contaminare radioactiva, reprezentand produse alimentare de origine animala, non-animala si furaje, conform datelor furnizate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si Institutul National de Referinta.
De asemenea, la nivel judetean au fost realizate 4.069 de probe in 2010 pe alimente si furaje.
Potrivit ANSVSA, de la inceputul anului 2011 si pana in prezent, au fost analizate din punct de vedere al gradului de contaminare radioactiva un numar de 642 de probe, dintre care 7 din probe prelevate din lapte si din produse lactate.

„Toate valorile masurate s-au situat sub limita nivelurilor maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si furajelor dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica, stabilite conform legislatiei in vigoare (Ordinului comun al MSF, MAAP si CNCAN nr. 856/112/91 din 23 noiembrie 2001)”, se precizeaza in comunicat.
ANSVSA face analize pentru determinarea gradului de contaminare radioactiva pentru diferite tipuri de produse, respectiv pentru lapte, produse lactate, carne si produse din carne, peste si produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de padure, ciuperci, apa utilizata in procesul tehnologic de fabricare a alimentelor, produse deshidratate.

Pana la aceasta data, rezultatele analizelor de laborator realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate de pe teritoriul Romaniei, sau importate din tari terte, pentru controlul oficial realizat de ANSVSA, nu au indicat contaminare radioactiva sau depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.